Новите правила за работа в здравеопазването може да останат добре познатите стари, защото подписването на Националния рамков договор за 2016 г. е пред провал. Българският лекарски съюз е крайно скептичен към успешното приключване на преговорите със здравната каса, защото по-голямата част от исканията им изобщо не са включени в споразумението, сподели председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Разговорите буксуват и заради липсата на важни нормативи като Националната здравна карта и наредбата, по която касата ще подбира договорните си партньори. Всичко това създава несигурност и прави подписването на НРД практически невъзможно, категоричен е д-р Грозев.

"Не може да поставяте, господа управляващи, Българския лекарски съюз в ъгъла. Да нямаме представа какво предстои, да нямаме нормативи и да очаквате, че ще реагираме положително", коментира председателят на БЛС.

Организацията предлага около 62 млн. лв. от резерва на НЗОК да бъдат преразпределени по равно между първичната, специализираната и медико-диагностичната дейност. Освен това настоява за повишаване на цените на 44 клинични пътеки в педиатрията, урологията, неинвазивната кардиология и УНГ, при това без да се натоварва бюджета за здраве.

"Тези средства не са каприз на БЛС, а са жизнено необходими, за да може системата да съществува при по-добри условия от миналогодишните. А там, където колегите работят, да получават заслужено заплащане", категоричен беше Грозев.

По думите му в различни градове на страната вече има липса на направления, а лекарите връщат пари на здравната каса за това, че са си свършили работата и неправомерно са изпратили пациентите си на преглед при специалист извън лимита си. На места т. нар. регулативни стандарти са намалени между 18 и 23%, а в някои диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) стига до 27-28 на сто от месечната квота.

"Докога лекарите ще бъдат обвинявани, че не си вършат работата, а касата ще ги наказва за това?", възмути се председателят на лекарския съюз.

Съсловната организация негодува също срещу обявената за обществено обсъждане Наредба за достъпа до медицинска помощ на Министерството на здравеопазването. Лекарите са категорично против предложението лекарствата да се изписват от INN (международно непатентно наименование), вместо по търговска марка, както е сега, защото не желаят да носят отговорност при вевентуална подмяна на лечение в аптеката. Другите опасения са, че промяната ще позволи на веригите да сключат изгодни договори директно с производителите "и така определени лекарства да вървят и то по преценка на човек, който не носи отговорност за лечението на пациентите".

До окончателното приключване на преговорите остават само още два дни, а дали Българският лекарски съюз ще подпише документа ще стане ясно тази събота, когато организацията свиква извънреден Събор. На него ще бъде решено и дали съсловието да организира национални протести, ако рамковият договор не бъде подписан съобразно исканията им.