Докладът на външния разследващ "Аликс Партнърс" потвърждава изводите на Временната комисия за КТБ - именно Цветан Василев и ръководството и управителния съвет са източили банката. Това разказаха в "Референдум" по БНТ четирима депутати от четири партии - ГЕРБ, РБ, ДПС и БСП, част от които са чели засекретения доклад.

Десислава Атанасова (ГЕРБ), шефка на Временната комисия за КТБ, започна първа, уточнявайки, че документът е близо 600 страници и тя не е имала време да го прочете в детайли за малкото време днес. Тя поясни и вече известните факти - че докладът е засекретен и "Аликс Партнърс" дори са обявили, че всеки превод от оригиналния английски би бил невалиден.

"Това, което аз прочетох, е в потвърждение на изводите и тезите на нашата временна комисия, която отдавна приключи", каза Атанасова, и похвали професионализма на всички партии и депутати в комисията.

Румен Гечев от БСП уточни, че докладът все пак е много по-детайлен, и се разглеждат подробно "точно през кои фирми, как минават кредитите, как се увеличава акционерния капитал."

"В доклада се предлагат конкретни стъпки и препоръки към банката, за да се опита да събере по-голямата част от парите, които са откраднати от банката. Второто много хубаво е, че те са предложили един анализ разходи-ползи, тоест колко би струвало това", добави той.

Йордан Цонев от ДПС призна, че не е имал време да го прочете, и подчерта, че неговата партия е играла ключова роля в законодателството, позволило фактите да излязат на бял свят.

"Тази схема е направена от мажоритарния собственик Цветан Василев, заедно с екипа му. Това се потвърждава от този доклад", заяви твърдо той.

Мартин Димитров от Реформаторския блок подчерта, че докладът трябвало да бъде публичен, и че изрично се бори за това. До края на разговора всички депутати се съгласиха с тази теза.

"И аз се чудя кой е решил. Синдиците питали ли са Фонда за гарантиране на влоговете или финансовия министър?"

Атанасова подчерта, че е много по-важно да се установят всички кредитополучатели, а не обикновени вложители, защото те са истинските виновници за източването на банката.

Гечев попита защо българските правосъдни органи, след като разполагат с цялата информация и всички доказателства, се бавят. И разказа два фрапиращи случая на кредитополучатели:

"Охранител на фирмата с месечна заплата 600 лв получава над 10 млн. лева за бизнес. Няма и един работник във фирмата, зачислена е само една метла. Другият - фирма се регистрира в понеделник, в петък получава 16 млн. лева кредит, без да е имала никаква дейност, и без никакво обезпечение."

Мартин Димитров постави въпроса дали докладът е вече пратен на прокуратурата, но нямаше кой да му отговори. И заяви, че трябва да имаме готовност при нужда и от второ международно разследване. Другите обаче видимо не го смятаха за необходимо.

Цонев каза, че Василев е бил основният получател на кредитите, с които закупувал известни активи, някои от големите компании в страната - БТК, НУРСТ и други. 

"Нито една от тези фирми, нито един от тези активи не е заложен към банката, защото ако беше заложен, сега щеше да е на масата на несъстоятелността, и синдиците щяха да продават БТК на търг и с парите да върнат на вложителите", обясни той.

Гечев отново попита какво прави съдебната система. Този път и другите трима народни представители стигнаха до извода, че прокуратурата и съдът трябва да се задействат.

И четиримата отбелязаха, че депутатите са си свършили работата, провалили са се другите институции - БНБ, одитори, икономическите отдели на ДАНС.

"Ние си свършихме работата, посочихме, че държавните органи не си свършиха работата. За следствието и прокуратурата не знаем, чакаме да има обвиняеми", обобщи Цонев.

Мартин Димитров пък заяви, че сега е ключово Цветан Василев да обясни всичко. Според него трябва да се установи и защо държавата е вложила толкова пари в банката. Тази теза продължи и Румен Гечев, който отбеляза, че България е загубила 300 млн. лева собствени влогове, а е вложила 1 млрд. Кой знае защо, Атанасова и Цонев не заеха позиция по този казус.

Депутатката от ГЕРБ призова медиите да не сочат микрофони само към политиците, а и към всички други в списъците, а депутатът от ДПС пък заяви, че ще предложи ново законодателство, предвиждащо двойни одити за банката, и заключи:

"Всяка публичност по тази тема е необходима."