Кораби на НАТО вече патрулират между турския малоазийски бряг и съседните гръцки острови в Егейско море. Те ще връщат нелегалните мигранти в Турция. Това каза днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг пред депутатите от Комисията по външни работи на Европейския парламент.

"Хората, които са спасени от НАТО, ако идват от Турция, ще бъдат върнати в Турция", каза Столтенберг. "Ние няма да връщаме лодките с хора, не сме полицаи на агенцията (Фронтекс, европейската гранична агенция - б.а.) , ще сътрудничим с турските и гръцките власти, те да правят каквото трябва".

Всичко, което НАТО прави в района ще бъде съобразено с националните законодателства на двете страни, каза още Столтенберг.

Близо сто хиляди мигранти са пристигнали в Гърция от началото на тази тодина, а 411 са се удавили в морето. Това обяви днес Международната организация по миграцията (МОМ). По данни, които холандскто председателство на ЕС обяви вчера, тазгодишните пристигания са 90 000. На 19 февруари пристигналите по море в Гърция са 90 756, а загиналите и изчезналите са 411, съобщи МОМ.