23 февруари е Ден на защитника на отечеството в Русия. По повод държавния си празник посланикът на Руската федерация Юрий Исаков, военни аташета и дипломати от Москва положиха венци и цветя пред паметника на Съветската армия в София. Заедно с тях се поклониха и десетки представители на руски организации и ветерани от войната.

Пред паметника на Съветската армия бяха и ръководствата на две български парламентарни партии - БСП и "Атака". 

Пресцентърът на левицата смени името на празника и озаглави съобщението си "Стотици почетоха Деня на Съветската армия".

„Днес, когато от много страни звучат обвинения към Русия и сме свидетели на откровено русофобски изказвания, дори от най-високи държавни позиции, нека си припомни за подвизите на руската армия и това, което тя е дала на България и света”, каза пред събралите се зам.-председателят на парламентарната група на БСП и говорител на партията Атанас Мерджанов

До него бяха софийският лидер Калоян Паргов и депутатите Жельо Бойчев и Красимир Янков.

На метри от лидерите на БСП бяха застанали и представителите на "Атака", начело с лидера на партията Волен Сидеров.

"Когато отбелязват на 9-ти май Деня на Европа с „Одата на радостта”, трябва да пускат и химна на Съветската армия, защото без нея днешна Европа нямаше да съществува. Не знам в Берлин, Париж, Брюксел, Страсбург дали си дават сметка за това, че всъщност те сега са свободни граждани, защото Русия освободи Европа”, призова Волен Сидеров.

Според Сидеров, през Втората световна война срещу Русия е хвърлена "не само военната машина на Хитлер, но и цялата индустриална мощ на американски и английски фирми като „Стандарт ойл” и „Дженерал мотърс”, като пропусна да отбележи, че Съединените щати са били в коалицията срещу Германия. 

Задължителен за всички мероприятия пред паметника на Съветската армия е и портретът на Сталин.