Министърът на финансите Владислав Горанов е изпратил в деловодството на Народното събрание доклада на "Аликс Партнерс" за проследяване на активите на КТБ, съобщи ведомството му.

Това е станало възможно след като късно в понеделник е бил получен отговор от компанията до синдиците по искането за разгласяване на информацията. 

От "Аликс Партнерс" са заявили категорично становище, че в интерес на опазване на масата на несъстоятелността на КТБ трябва да се спазят клаузите за конфиденциалност на доклада.

"С оглед на удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на КТБ, от компанията допускат компромис като изразяват съгласие докладът да се предостави само в регистратурата за класифицирана информация на Народното събрание за запознаване от народните представители при условие, че няма да бъде копиран и/или разпространяван. От компанията се обосновават с аргумента, че в доклада се съдържа чувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката", заявяват от финансовото министерство.

Освен това авторите на доклада са категорични, че документът следва да се смята за автентичен единствено в неговия оригинален вариант на английски език и не поемат отговорност по съдържанието за преводи на български език.

Международната компания беше наета през юни 2015 г. от синдиците на КТБ, за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им.

Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 година.