Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Четиридесет държавни ирански медии предлагат съвместно нови 600 000 долара награда за смъртта на британския писател от индийски произход Салман Рушди, съобщава държавната Агенция „Фар нюз“. Агенцията, която е свързана с Ислямския революционен гвардейски корпус (ИРГК), е била сред най-големите дарители – с 1 милиард риала или близо $30 000.

Съобщението съвпада с датата, на която аятолах Рухолах Хомейни, основателят на ислямската република, издаде фетва (религиозен декрет) срещу Рушди, съобщава Агенцията. Хомейни, първият върховен лидер на Иран, издаде фетвата по обвинения в богохулство в романа „Сатанински строфи“ на 15 февруари, 1989 г. Аятолахът призова за смъртта на автора на книгата, заедно с „всеки замесен в нейното публикуване“.

Хитоши Игараши, японският преводач на „Сатанински строфи“, бе заклан в кабинета си в университета Цукуба, италианският преводач Еторе Каприоло оцеля, след като бе намушкан с нож в апартамента си в Милано, а норвежкият издател на романа бе убит с три куршума пред дома си в Осло. Междувременно Рушди бе поставен под полицейска защита от британското правителство и прекара много години в криене.

Преди време бившият ирански президент Мохамед Хатами заяви, че заплахата срещу Рушди е „приключила през 1998 г.“, но фетвата никога не е била отменена официално. През 2005 г. наследникът на Хомейни – аятолах Хаменей, каза, че фетвата продължава да е в сила.

С допълнителното дарение вече имаме най-големият организиран опит за убийството Рушди, от издаването на фетвата срещу него.

Миналата година ислямската република отмени участието си на Франкфуртския панаир на книгата, след като бе обявено участието на Рушди като лектор. Иран призова и други ислямски страни да бойкотират панаира.

Площад Славейков

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.