Под погледа на премиера в Министерски съвет беше подписан договорът за проучване за природен газ и нефт в блока "Силистар". Изпълнител на поръчката е "Шел Експлорейшън енд продакшън" Б.В., която плаща в брой €4,9 млн. на държавата и ще инвестира €18,6 млн. в хода на проучването.

"Тази година "Шел" празнува 25 години в България и беше една от първите международни фирми, които бяха добре дошли в страната през 1991 г.", коментира Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на "Шел Експлорейшън енд продакшън".

"Имаме опит в проучванията в дълбоки води, правим това от 30 години и правим 20 високотехнологични развити производства. Основната ни цел е да не правим щети на хората и околната среда", добави тя.

"Днес е един важен ден за българската енергетика", отбеляза енергийният министър Теменужка Петкова, която подписа от българска страна контракта. "Така правим основна крачка към диверсификацията на източниците на природен газ", добави тя.

Премиерът Бойко Борисов свърза потенциала на проучвателните дейности с възможности за бъдещия газоразпределителен хъб "Балкан".

"Виждате, че колкото и скептици да имаше по тази тема, десетилетия наред тя е пренебрегвана по една или друга причина, но след като "Тотал", "Репсол", влязоха да проучват "Хан Аспарух", сега един от световните лидери в тази дейност - компанията "Шел" влиза в "Силистар". Надали някой би могъл да коментира, че България не работи за енергийната си диверсификация. Надяваме се, че това ще даде на кръстения от вицепремиера Дончев газоразпределител "Балкан" нови възможности", каза той.

След това Борисов напусна церемонията, без да даде възможност на репортерите за каквито и да е въпроси.

Енергийният министър обясни, че концесията дава възможност за 5 години срок за проучване, като има опция за удължаване два пъти с по две години. Но за да започнат проучванията, от "Шел" първо трябва да бъдат получени всички разрешителни и да бъде преведен бонусът от €4,9 милиона.

Очаква се до средата на 2016 г. да започне и първият сондаж за проучване в находището "Хан Аспарух", съобщи Петкова. Там концесията се държи от компанията "Тотал Е&П България", в която влизат "Тотал", "Репсол" и ОМВ.