Стана ми ясно, че е на път да избухне публична война между Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ-Цветан Василев.

Със започването на процедурата по несъстоятелност Пеевски искаше да поеме управлението върху ТЦМЕ, както и да причини значителни щети на Цветан Василев и КТБ.

Това според писмо, получено в редакцията, са част от обясненията на Даниела Куцева - бивш временен синдик на една от най-популярните фирми на Цветан Василев - ТЦ-ИМЕ, писани до Еврокомисията в Брюксел. В текста се разказва от първо лице, че "заради оказания ми натиск и сплашване, извърших действия, с които изрично не съм съгласна".

Втори файл съдържа и обяснения на уволнената и разследвана съдийка Румяна Ченалова, чиято автентичност тя потвърди, но за това по-късно...

Потърсена за коментар - дали това са нейни изявления пред ЕК, бившият вече синдик Куцева нито потвърди, нито отрече.

В болнични съм, нямам интернет - не знам какво се пише. Не ме интересува Ченалова. Нямам представа за какво говорите. 

На настояването ни да й прочетем част от текста, да не би да се сети дали тя го е писала, Куцева отговори с "Приятна вечер" и затваряне на телефона. Тя отказа да отговори дали е писала сигнал до ЕК за случилото се през 2014 г., фалита на КТБ и споровете около другите дружества, свързани с бившия вече тандем Василев-Пеевски.

Публикуваме целия текст, наречен "изложения/признания" на синдик Даниела Куцева, които са получени в офиса на ЕК В Брюксел заради чисто любопитните твърдения вътре, без да поемаме ангажимент за достоверността му.

ДАНИЕЛА КУЦЕВА

Синдик от Министерството на правосъдието в Република България, в съответствие с № L.S.-04-462, публикувано и обнародвано в Държавен вестник на Р България от 29.06.2007 год.

В хода на моите действия, в качеството ми на синдик, съм станала свидетел на действията на фигури от българския политически елит, като съм виждала как се упражнява натиск върху съда и синдика по отношение на предприемането на определени процесуални действия по конкретни дела за несъстоятелност, с цел обслужване интересите на една определена партия в съдебния процес.

През 2014 год. бях назначена от Софийски градски съд /СГС/ на няколко юридически лица, които бяха от особен интерес за определени фигури от политическия елит в Република България.

Едно от тези дружества е Техноложки център-Институт за микроелектроники /ТЦМЕ/ (авторът така пише и по-надолу името на фирмата, б.р.),  познат на публиката като един от субектите, контролиран от банкера Цветан Василев.

При поемането на това задължение, бях извикана от Председателя на СГС Владимира Янева, на която среща тя ми обясни, че посочената по-горе компания е особено важна за депутата Делян Пеевски. Поради тази причина всички мои действия в хода на процедурата по несъстоятелност трябваше да се предприемат, само, след изричните заповеди и инструкции, дадени от самия Делян Пеевски.

Стана ми ясно, че е на път да избухне публична война между Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ-Цветан Василев.

Със започването на процедурата по несъстоятелност Пеевски искаше да поеме управлението върху ТЦМЕ, както и да причини значителни щети на Цветан Василев и КТБ.

Заради оказания ми натиск и сплашване, извърших действия, с които изрично не съм съгласна.

Ако не се съгласявах с исканията на Пеевски и Янева, ми се демонстрираше сила и агресивност на действащата държавна машина, която наказва непокорните.

И накрая, но не на последно място, трябва да спомена, че лично присъствах на срещата с Теодор Танев, изпълнителен директор на ТЦМЕ, Бисер Лазов (превърнал се в основен свидетел на прокуратурата срещу Цветан Василев, б.р.) и адв. Александър Ангелов, известен като адвоката на Делян Пеевски. Целта на срещата беше да се обсъдят различните варианти за източване на активите на дружеството и придобиване на други фирми, контролирани от Цветан Василев. На тази среща бяха обсъдени и възможните действия, свързани с промените в борда на директорите на БТК и надзорния съвет, като тези методи, мога да ги определя, единствено с методите, използвани през 90-те години.

В тези срещи, участниците многократно обсъждаха развитието на производството по несъстоятелността върху КТБ и начина на разпределение, както и съдбата на акивите в банката.

Всичко това се извършва от политическия и икономически кръг, близък до партията ДПС, които използват влиянието си в ключови области и най-вече-съдебната система, Прокуратурата и ДАНС.

Тук трябва да споменем, че бившият вече синдик Куцева бе заличена от списъците на Министерството на правосъдието (повечето медии използваха думата "изхвърлена", б.р.) по времето на Христо Иванов именно заради "редица нарушения и превишаване на права" около ТЦ-ИМЕ АД. Включително сключила "златен" договор за охрана на затъналото дружество с прословутата фирма "Делта гард" ООД за 25 000 лв. на месец, при това ден... преди да стане синдик.

В подобен на горния дух, макар и в друга стилистика са и думите, които според писмото, получено в редакцията, са на Румяна Ченалова. Но уволнената съдийка демонстрира пред нас по-услужлива памет, а и каза, че си спомня Куцева, че я е назначавала за синдик по производства по несъстоятелност (не си спомня дали по това конкретно, б.р.) и че Куцева била добър юрист.

Тя разпозна част от изявлението си и сподели, че то е пратено до Брюксел преди ареста й на 15 април 2015 г. и дори свърза писмото с причините за последвалите "случки" с нея.

В текста се официализират и някои от твърденията от записите на "Двете каки" - че например главният прокурор е предупредил разследвано лице - Владимира Янева, докато срещу нея е текло досъдебно производство.

Ето и текста на второто "изложение/признание" до ЕК, който на места откровено прилича на стила и юридическия изказ на Ченалова:

РУМЯНА ЧЕНАЛОВА

Бивш съдия от Софийски градски съд, водила знакови дела, проговорила за корупцията в съдебната система и прократурата след излизането на записи с раговори между нея и председателят на СГС Владимира Янева станали известни като "Яневагейт".

С настоящето изложение целта ми е да илюстрирам определени факти и събития в съществуващата действителност, съществуващите проблеми в социалния живот на Република България и най-вече в съдебната система.

Наясно съм с рисковете, които поемам с това мое становище, но също така съм наясно, че истината трябва да се каже своевремонно. Всичко останало е лицемерие и страх.

Научих лично от бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, че членове на ВСС се одобряват предварително от Правителството и Главния прокурор.

Решенията на ВСС са изключително повлияни от позициите на Главния прокурор и на Председателя на Върховния административен съд - Георги Колев. Нещо повече, някои заседания на ВСС показват тенденция да се запази формалност при вземането на решения, което сериозно засяга права на конкретни магистрати и магистратската общност като цяло.

Гласуването във ВСС е предопределено от съществуването на две основни групи в съвета: тази на съюза на съдиите и тази, около Главния прокурор.

Различен бе подходът на ВСС относно предложението на Главния прокурор за отстраняването от длъжност на Председателя на Софийски градски съд. На първо място Главният прокурор е информирал съдия Янева за предстоящите действия на ВСС. Още повече, че предложението е базирано по повод даден вече ход на наказателно производство, което третира действия по разследването, които действия не могат да бъдат предприети от служители в съдебната система.

Считам, че всички действия, предприети от ВСС, са предварително уговорени между Янева, Георги Колев и Главния прокурор.

С отстраняването на председателя на СГС се създава впечатление, че ВСС действа безкомпромисно и еднакво за всички. Истинската цел тук обаче е делото „Червей“, по което Янева е обвиняема. С това се цели и отклоняване на вниманието на обществото от него.

Посочената по-горе информация е само миниатюрен фрагмент от многобройните примери за безпринципните позиции на ВСС при вземането на решения, което е показател за крайните селективни позиции.

Основната причина за това се корени в очевидната зависимост на ВСС към политическата конюнктура и поведение, което се определя от Главния прокурор и Председателя на Върховния административен съд. Техните интереси не са лични по своя характер, но са в съответствие с интересите на икономическата олигархия или техни представители.

Във връзка с това, ще се позова на думи, казани ми лично от Председателя на СГС Владимира Янева, за системни срещи между Главния прокурор, председателят на Върховния административен съд и депутата Делян Пеевски. Тези срещи са свързани с определени назначения и вземане на решения относно конкретни случаи.

(Дотук Румяна Ченалова каза, че ясно си спомня, че това са нейни думи. Понеже е писала много сигнали, които не пази вкъщи по обясними причини, за последващите изречения тя заяви, че не си спомня и ще провери дали са от сигналите ѝ до ЕК, б.р.)

Такива са случаите, известни като КТБ, ТВ7, ТЦМЕ и други.

Тук Председателят на СГС е използвала зависимостта на съдиите, на които са били разпределени тези случаи.

В случая, известен като КТБ, очевидно е имало предварителна потготовка, относно започването на процедурата по несъстоятелност, както и датата на подаване на това искане.

Научих от Янева, че всичко това е направено в интерес на Пеевски, чиято цел е била да закупи активите на банката, чрез по-нататъшното изпълнение на процедурата по несъстоятелност въру банката. А започването на наказателното производство е издействано под егидата на Главния прокурор, с цел реализация плана на Пеевски.

От практическа гледна точка, целта на Пеевски е била да придобие контрол, чрез посредничеството на Председателя на СГС, върху разпределението на съдебните дела, с цел финансово облагодетестване.

Eдна от основните му цели е да сложи ръка върху фирмите, близки до Цветан Василев, включително и да поеме управлението им.

Срастването на съдебната система с политическите органи е очевидна. Използвани са различни методи за контрол и репресии срещу потенциални източници на информация, насочени към дискедитирането им.

Днес, за съжаление, чрез съдебни постановления, се определят новите собственици на големите търговски предприятия и техните активи.

Всичко това може да се определи като злокобно и страшно, тъй като се случва с подкрепата на Главния..

Правописът и в двата случая е на авторите.

Пред Клуб Z Огнян Златев, представител на ЕС в България, каза, че е честа практика сигнали да се пишат директно до Брюксел и да не минават през българското представителство.

"Най-отговорно ви казвам, че през нас не са минавали подобни сигнали", заяви той и поясни че повечето хора, които сезират ЕК за нещо, предпочитат да пишат направо до Брюксел. В София се научава за малка част от тези сигнали.