Депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира пред bTV спирането на голям брой обществени поръчки заради подозрения, че фирмите, които са ги спечелили, са свързани с Делян Пеевски.

"По документи нещата не стоят така, както са в медиите. Така е преценил премиерът, така е постъпил. Тези поръчки, за които се говори, че участват фирми на Пеевски... не са, защото не са", каза Цонев.

Според него не може да се каже дали спирането на тези поръчки ще повляе негативно за тяхната реализация. Цонев обясни, че всички зависи от съответната обществена поръчка.

Цонев коментира и доклада за КТБ на AlixPartners, който се очакваше днес да постъпи в парламента (но това не се случи докрая на деня-б.р.). Депутатът е убеден, че Пеевски, майка му Ирена Кръстева и свързаните с тях фирми нямат нито един лев невърнати кредити, не са ощетили масата на несъстоятелността и не са предизвикали фалита на КТБ.

Цонев коментира и списъка, разпространен от банкера Цветан Василев, в който влизат фирми, към които Пеевски проявявал интерес.

СПИСЪКЪТ НА ПЕЕВСКИ

"Нито едно от тях не е заложено в банката. Синдиците не разполагат с нито едно от тези предприятия, за да го осребрят и му върнат партие. За това говорим за източване", каза Цонев.

Той каза, че не е сигурен в твърденията на Василев, че когато се е срещнал с Ахмед Доган и му е казал колко е спечелил Пеевски усмивката на почетния председател на ДПС изчезнала.

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ: ПОКАЗАХ НА ДОГАН КАКВО Е СПЕЧЕЛИЛ ПЕЕВСКИ. УСМИВКАТА МУ ИЗЧЕЗНА

"Не съм сигурен дали е имало такава среща. Няма как да изчезне усмивката на г-н Доган. Той като разговаря с такива хора няма усмивка, има друга гримаса", разясни мимиката на почетния председател на ДПС Цонев.

Той каза, че не знае дали има забрана за него да пътува в Турция и ще разбере това, ако тръгне да пътува в тази посока и стигне до границата. Цонев повтори твърденията, че върху активисти на ДПС е оказван натиск да подкрепят новата партия на Лютви Местан. Посланието било "или подкрепяш Местан, или си против Турция".

"И колегите, и активът, и редовите симпатизанти са притеснени, имат роднини в Турция, на някои децата, на други родителите... Ако един такъв получи забрана, това означава да се разделят семействата", каза Цонев.

Депутатът заяви, че още докато Местан е бил лидер на ДПС е усещал, че партията клони към Турция и допълни, че е казвал това "където трябва". Депутатът коментира и решението на ДПС да свали доверието си от кабинета на Пламен Орешарски, което доведе до предсрочните парламентарни избори. 

"Колегите бяха изненадани от снемането на доверието от Орешарски. Не беше взето от легитимния орган", каза Цонев.

Той обаче все пак призна, че е бил питан по темата и мнението му е било, че от икономическа гледна точка е по-добре, ако управлението на Орешарски не продължи.