Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Над 1/3 от всички обществени поръчки при сегашното правителство са нагласени, за да обслужват кръговете около ДПС и Делян Пеевски при сегашното правителство. Това заяви във Варна лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според Кънев прекратяването на процедурите по обществени поръчки не е решение на въпроса.

"Трябват поне две политически мерки. Едната е разследване на причините защо над 1/3 от парите на българските данъкоплатци за инфраструктура отиват в олигархични кръгове и втората - законодателна инициатива, която да не допусне това да се случва и в бъдеще", обясни Кънев.

Лидерът на ДСБ припомни, че обществената поръчка за магистрала "Хемус" е прекратена заради съмнения, че е била подготвена в полза на Пеевски.

"За това е важно да бъде даден отговор на въпроса кой е виновен. Очевидно е, че става дума за поръчки с нагласена конкурсна документация, с предизвестен победител - сред най-известните олигарси в страната. А това означава, че някой е подготвил менте обществена поръчка", обясни Кънев.

За пореден път той заяви, че България трябва да изгради силна независима прокуратура за борба с корупцията по румънски модел. Кънев повтори и критиките си към новия Закон за обществените поръчки, който отварял "минимум осем нови корупционни вратички".

"Всички те бяха приети с гласовете на обичайното мнозинство - ГЕРБ, ДПС и АБВ, и при услужливото отсъствие на БСП. Гласовете "против" бяха на депутатите от Реформаторския блок, независимо от отношението им към управлението в момента", изтъкна Кънев.

Той определи транспортния министът Ивайло Московски като "най-слабия министър в правителството".

Ключови думи

Коментари

а

За Костов няма ли?

DLP

А Радан как знае, че 1/3 са нагласени? Да го докаже, иначе може да бъде подведен под съдебна отговорност за клевета.

герб>БКП

Цветанов,ти ли си?Познах те по новата опорна точка-Кънев осъден,мафиотите на свобода!

Време е да бъде осъден, за да се успокоим, че най-после имаме политик в затвора и ги стигнахме румънците.

Аvе Цветанов, аvе Цацаров - безпаметните ви поздравяват

Югозомби

За каква нагласена конкурсна документация с предварително известен победител при търга за "Хемус" говори Радан Кънев, когато случаят е различен? "Победителите" спечелиха чрез отстраняване на участниците с най-ниски ценови оферти. Но какво да очакваш от политикан, който по случая на два пъти поиска оставки в несвързаната с поцедурата АПИ вместо в провеждащата търга НКСИП...

Югозомби

П. п. В момента под натиска на пропагандата МРРБ разглежда възможността стойността на строителството на "Хемус" да се снижи чрез замяна на магистралата със скоростен път, което на практика ще доведе до проектиране на по-остри завои, намаляване на максималната скорост и отпадане на аварийните ленти. Подобно решение би било вредно за развитието на Северна България, защото, веднъж изграден, скоростният път няма да подлежи на реконструиране в магистрален, а в следващите десетилетия паралелна на него магистрала няма да бъда строена. Това е темата, по която трябваше да атакува Радан Кънев, колебанието на МРРБ относно отказа от магистрала в Северна България, но... човекът се интересува от имиджово изграждане, не от решаване на конкретни проблеми.

КОЙ да се провери сам

Свързващата нишка - Цветанов и Цацаров, новите стари кадровици на съдебната власт

да се знае

Цв.Цветанов-Пеевски/Доган-Цацаров!Оста на злото!

.....Аvе Цветанов, аvе Цацаров - безпаметните ви поздравява....Само човек без памет може да цитира Петя Владимирова

Лалка

Време е да се каже истината за политическите проекти на Цветан Василев и Иван Костов. След това всички ще знаем верните отговори на въпросите на Радан.

Сега Магнаурците поставят Шиши "на контрола" с назначаване на охрана от НСО. Неговите собствености постепенно ще се прехвърлят на нови хора. Играта започва с нов център-нападател(и). Очаква ни голям мач!

mardafi

Лда Мамин Свинчо ще умре скоро

Радан пак тича след събитията. Редко нелеп тип.

Абсолютно съм съгласен, все едно вчера го е разбрал.

Излъгаха ли Кънев и Иванов за румънския модел на прокуратура??? +/-

Радан е прав и това е пътя, но зеления светофар даван на Пеевски беше от Борисов. Катарзиса който получи Борисов беше големия натиск от Европа, иначе всичко щеше да си продължи по план.Борисов е лъжец и страхливец и никога няма да си признае.

cos

А останалите 2/3 за Златев и компания

Югозомби

Всъщност е спорно дали Радан Кънев е прав и за това, че над 1/3 от парите за инфраструктура попадат във фирми, свързани с ДПС и Делян Пеевски. В стратегическата инфраструктура, тоест строителството на магистрали, софийското метро и модернизирането на жп линии, а това са и проектите с огромни стойности, обществени поръчки печелят и/или работят като фактически главни изпълнители и компании, които не са подозирани в свързаност с ДПС и Делян Пеевски. "Трейс" ("Тракия" лот 2, западна дъга на СОП първа част), ГБС ("Струма", лот 1, 2 и 3.3), ПСТ до смяната на собственика й през 2014-та ("Тракия" лот 4, "Марица" лот 2), "Пътища Пловдив" до придобиването от "Агромах" ("Марица" лот 1, фактически главен изпълнител в консорциум с формално водеща компания "Кооператива Муратория Чементисти"), гръцката "Актор" ("Струма" лот 4, довършен от "Агромах"), "Агромах" като самостоятелен играч ("Струма" лот 3.1). Спечелените от подозирани в свързаност с ДПС и Пеевски компании големи обекти от магистралното строителство са само два, Северната скоростна тангента на София и лот 2 на "Хемус". В строителството на софийското метро ситуацията е сходна. Ето защо се отнасям скептично към Радан Кънев. Воден от амбицията да извоюва доминация в "дясното", той твърде често говори отвлечено и неточно, без да достига до същината на проблемите и без да предлага практически полезни техни решения.

Югозомби

П. п. Цитат от статията на "Клуб Z" "На кого е "Водстрой 98" и какво не знаем за нея?" от 18 февруари: "Справка в Регистъра на обществените поръчки показва, че от 2011 г. до 2015 г. компанията е спечелила пряко поръчки за 54,3 млн. лв., като консорциуми с нейно участие са подписали договори за 976,8 млн. лева." Нека не забравяме, че средствата в консорциумите не се получават единствено от "Водстрой 98". И още, другата подозирана в свързаност с Пеевски голяма строителна структура, ПСТ, при сключването на договорите за лот 4 на "Тракия" и лот 2 на "Марица" все още принадлежеше на Васил Божков, собствеността беше променена едва през 2014 година. Само Оперативна програма "Транспорт" за периода 2007-2013 имаше бюджет от около 4 милиарда лева, а Оперативна програма "Регионално развитие" около 3 милиарда лева. Иначе казано, твърдението, че над 1/3 от парите за инфраструктура в периода до 2016 година са били усвоени от компании на ДПС и Пеевски, изглежда доста спорно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.