Над 1/3 от всички обществени поръчки при сегашното правителство са нагласени, за да обслужват кръговете около ДПС и Делян Пеевски при сегашното правителство. Това заяви във Варна лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според Кънев прекратяването на процедурите по обществени поръчки не е решение на въпроса.

"Трябват поне две политически мерки. Едната е разследване на причините защо над 1/3 от парите на българските данъкоплатци за инфраструктура отиват в олигархични кръгове и втората - законодателна инициатива, която да не допусне това да се случва и в бъдеще", обясни Кънев.

Лидерът на ДСБ припомни, че обществената поръчка за магистрала "Хемус" е прекратена заради съмнения, че е била подготвена в полза на Пеевски.

"За това е важно да бъде даден отговор на въпроса кой е виновен. Очевидно е, че става дума за поръчки с нагласена конкурсна документация, с предизвестен победител - сред най-известните олигарси в страната. А това означава, че някой е подготвил менте обществена поръчка", обясни Кънев.

За пореден път той заяви, че България трябва да изгради силна независима прокуратура за борба с корупцията по румънски модел. Кънев повтори и критиките си към новия Закон за обществените поръчки, който отварял "минимум осем нови корупционни вратички".

"Всички те бяха приети с гласовете на обичайното мнозинство - ГЕРБ, ДПС и АБВ, и при услужливото отсъствие на БСП. Гласовете "против" бяха на депутатите от Реформаторския блок, независимо от отношението им към управлението в момента", изтъкна Кънев.

Той определи транспортния министът Ивайло Московски като "най-слабия министър в правителството".