Органи, които са различни от законовите - нещо подобно на шпицкоманда.

Така столичният следовател Бойко Атанасов описа тази сутрин пред Нова тв звеното към Столичното следствие, което според него работи по поръчка на Сотир Цацаров срещу неудобни политици и други важни особи.

Има такава група - тя е на пряко подчинение на главния прокурор и беше съдздадена в момента, в който шеф стана Петьо Петров (бившият шеф на следствието, известен и с прякора Еврото, б.р.), каза следователят.

Атанасов, който напоследък даде няколко интервюта пред "Биволъ", каза, че лично е участвал в "шпицкомандата", защото е бил шеф на Първи сектор, който се занимава с тежките дела.

ТВЪРДЕНИЯТА НА АТАНАСОВ И РЕАКЦИЯТА НА СОТИР ЦАЦАРОВ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Той описа как работи схемата - срещу видни политици и други представители на държавното управление се водят разследвания, но срещу неизвестен извършител и се действа по целесъобразност дали човекът трябва да се удари. 

Нито едно не е срещу конкретно лице. Делото се води, спира се, почва се пак - описа той. 

Той даде пример за Авиоотряд 28 - дело, "което всички знаят, че е насочено срещу Бойко Борисов" (за злоупотреби по време на първия му мандат като премиер, б.р.), но също се е водило срещу неизвестен. Според Атанасов целта е да бъдат "страхувани" и държани в зависимост политици. Той зададе въпроса защо по Авиоотряд 28 главният прокурор не е поискал имунитета на Бойко Борисов от предишния парламент.

Тези хора продължават да заемат тези длъжности, делата се водят скришом срещу тях. В момента, в който някой иска нещо от тях - гласуване по някой закон, примерно. Някой трябва да разследва това, но надали главният прокурор е...

Самият Атанасов е разследвал депутата от предишното НС Емил Иванов (от ДПС, бивш областен управител а София, сега кмет на Своге, б.р.) и направил 2 предложения за повдигане на обвинения и стартиране на процедурата пред НС за отнемане на имунитета му. Вместо това отстранили Атанасов от работата по делото, а депутатът станал губернатор на София-област.

Той описа, че всичко се ръководи от хора, близки до на следователя Пеевски.

Той даде пример и с образуването на проверката дали си съвпадат подписите на бившия правосъден министър Христо Иванов и  че това било заради Съдебната реформа.

Става въпрос, накратко, за сигнали, които се появяват поръчково в една медия. Прокуратурата в определена ситуация се самосезира - тя може би иска да се самосезира.

Според следователя, който е известен с това, че кандидатстваше многократно за различни ръководни постове в системата, той говорел не от сега, а от  2004 г., но никой не му обръща внимание. Атанасов отрече да е обиден от неуспехите си да заеме една или друга ръководна длъжност, защото "играл на сигурно, че няма да бъде избран".

Той говори и за делото срещу Владимира Янева (която получи 1 г. условно на първа инстанция, б.р.), което е "под покрива" на СГП, но се водело от командировани от Цацаров военни следователи и колеги от районна прокуратура. Според Атанасов освен че е нарушен принципът на случайното разпределение на преписките, това е направено за да бъде бившата шефка на Софийския градски съд оправдана накрая.

Като следовател той виждал Делян Пеевски (който на документи му беше колега, б.р.) няколко пъти да идва при Петьо Петров. Това станало покрай случая, когато бе подаден сигнал, че срещу Пеевски се готви опит за убийство (случаят завърши, бе да бъде намерено нито едно доказателство, б.р.)

"Цялата служба се вдигна като дружина да разследва това, въпреки че случаят първоначално се разследваше от СДВР. Ние бяхме изпратени до полицаите, да ги гледаме как си вършат работата - как си пишат протоколите. Това беше първото безумие, в което съм участвал по нареждане на Петьо Петров", твърди Атанасов.

Няма значение кой е главен прокурор, а кои са хората зад него. Той се избира от ВСС, но дали е така? Важно е кой ползва главния прокурор -  при положение, че вътре самата система той не я управлява, а се ръководи от външни фактори.

Той прогнозира, че ако се разбие схемата, много хора от следствените органи са готови да говорят. Но засега не е оптимист:

Накраят резултатът ще бъде - аз ще бъда дали опраскан, или по друг начин...