Има списък 136 за ДПС, но той не е за забрана да се влиза в Турция, обясни по Нова тв главният редактор на сайта 24rodopi Илхан Андай.

"136 има от ДПС, тях изселническите организации са ги подложили на натиск", каа той. Натискът бил формулиран така: ако не отидете в ДОСТ - партията, която бившият лидер на ДПС Лютви Местан ще създава, забравете да ходите в Турция. "Това е заплаха, те имат там деца, роднини и ги заплашват да не забравят това", твърди Андай.

Според него това било причината и депутат от ДПС с Ю. (най-вероятно има предвид Ахмед Юсеинов, който напусна ДПС -б.р.) да си тръгне от партията.

"Местан няма тази визия да спечели хората, но зад него е Ердоган, много сериозен играч. Отчетоха от Турция големите грешки с Касим Дал - че се виждат с него, но на изборите се провалиха, защото не бяха работили с хората по места", продължи с разбора Илхан Андай.

Според него турският дипломат, който беше отзован вчера от консулството в Бургасе бил "по всяка вероятност забъркан с новата партия на Местан". "Има совалки в цялата страна. Религиозни лица ще участват в тази партия. Наказание  е това. Външното министерство вероятно получава притеснителната информация и реагира", разтълкува той събитията от вчера.