Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Спешните центрове ще получават финансиране за заплати за незаетите места за лекарите и медицинските сестри. Това обясни министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред Нова телевизия.

Той уточни, че възнаграждението на лекарите, работещи в спешната помощ, не могат да са под 1500 лева, а на медицинските сестри - 900 лева. Идеята е чрез по-високите възнаграждения да се преустанови изтичането на кадри от системата.

Според Москов неуспешният вот на недоверие срещу правителството за здравната политика е целял единствено политическо препозициониране.

"Точка по точка оборих мотивите като неверни. Предишните управляващи нямат нито една законодателна инициатива в здравеопазването за година и половина управление", посочи Москов.

Според него с новия рамков договор, който влиза в сила от април българските граждани ще получат по-качествен достъп до здравеопазване.

"С новия договор има над 230 000 нови профилактични прегледи, които са заплатени на личните лекари за детско здравеопазване. С 640 000 повече ще са направленията за преглед при специалист, което представлява увеличение от над 12%", добави Москов.

Министърът посочи и че джипитата ще получат и повече средства за клинични изследвания.

"От април т. г. до април догодина ще има над 5 милиона броя нови изследвания, които ще бъдат финансирани от здравната каса. Това са цифрите, по които се е подписал надзорът на касата", каза Москов.

Според него средствата за доболнична помощ са увеличени с 36 милиона лева.

"Водим яростна битка за вашите пари за здраве", добави той.

Според него в болниците също има положителни промери и сред тях е въвеждането на три нови клинични пътеки за продължително лечение. Осигурени са допълнителни 500 000 леглодни, посочи министърът.

Според него пациентите с онкологични заболявания също ще ползват по-качествена помощ.

"Досега те плащаха в чужбина от джоба си. Сега най-модерната апаратура вече е тук и се финансира от касата. Хората ще усещат как парите им отиват ефективно за тяхното лечение", каза Москов.

Според него голямата заслуга на сегашното правителство била, че то "овардило схемите с фармацевтичните фирми и схемите за доставка на лекарства в болниците".

"Държавата и болниците ще купуват медикаменти на обективна цена. Факт е, че имаше случаи едно и също лекарство да се купува с 50 процента разлика в две болници в един и същ град. Сега ще направим прозрачна търгова система и парите ще останат в болниците", обясни Москов.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

След орязването на достъпа, следва разпределение на реализираните "икономии". Лъвският пай, разбира се, отива в "шапките", за "наши хора". На работягите - малко трохи, за да не лаят. Естествено, отчетност - нулева.

mardafi

Отпечатъка избръмче съвсем

анонимен

Петьо,продължавай с настйчивост промените,на прав път си!

десен

Браво на Москов. Дясна политика се прави когато си в управлението,а не като си в опозиция с 4% подкрепа и си правиш селфи на задните части.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.