Турският посланик Сюлейман Гьокче не даде конкретен отговор на въпроса, който от десетина дни вълнува медиите - дали Турция действително е издала забрана на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски да влизат в страната.

"Нито мога да потвърдя, нито да отрека такова нещо. Този въпрос вече ми е задаван. Няма официално изявление, което да е излязло от турска държавна власт", коментира пред бТВ Гьокче.

"Казвам пред цялата ви аудитория - нито мога да потвърдя, нито да отрека", повтори той.

Самият Гьокче казва, че е много изненадан от "пушилката", която се вдигна в медиите по този казус.

Помолен да коментира разпространявана през последните новини от родопски сайт новина, че на около 130 души, свързани с ДПС, е спрян до достъпът до Турция, Гьокче каза така:

"Понеже съм го чел в медиите с огромно желание бих искал да имам информация, но не мога да коментирам. трябва да се обърнете към медиите и да ги запитате какви са източниците им на информация."

Посланикът беше категоричен в това, че не е предлагал помощ на бившия лидер на ДПС Лютви Местан, за когото много издания писаха, че прекарал 23 декември м.г. в посолството на Турция, където дошъл "призори" с личен багаж.

Не става въпрос за защита. Смятам, че г-н Местан винаги е отговарял на медиите по този въпрос. Мисля, че задавате въпрос, който е пряко свързан с вътрешните работи на тази държава и не искам да се намесвам, коза Гьокче.

Изобщо не съм предлагал никаква помощ. Срещахме се за малко, беше предварително уговорена вечеря", добави той.

Никога не съм се срещал с г-н Доган, никога не съм се запознавал и срещал с г-н Делян Пеевски подчерта посланикът.

Посланикът отрече и твърдения, че е лобрал за това Лютви Местан да остане лидер на ДПС.

Категорично не съм оказвал натиск за това кой да бъде лидер на ДПС, подчерта той. Това би било вмешателство във вътрешните работи на България. Турция никога не е молила български политик да вземе страна по отношение на друга политическа или обществена фигура в България, категоричен е Гьокче.