Парламентът гласува декларация във връзка със задълбочаващата се криза на българо-гръцката граница, предизвикана от блокадите на гръцки фермери. 186 депутати приеха декларацията единодушно. В нея се призовава ЕК да се намеси по проблема, включително чрез наказателна процедура по отношение на Гърция. Призовават се също така гръцките власти да решат проблема, а българските власти да не спират с усилията, които полагат.

Гласуването бе предшествено от дълги дебати

"Става въпрос за вътрешнополитически проблеми в Гърция, които умишлено гръцките административни власти не решават".

Това каза зам.-шефа на парламента и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Проблемите с блокадите на българо-гръцката граница не се случват за първи път. Това е 7-та или 8-та блокада на границата. Не едно или две правителства бяха поставени пред изпитанието, да решават проблем, който не зависи от българските власти и не е предизвикан от българските граждани", припомни Каракачанов.

Според него в Гърция определени съсловия и политически формации си позволяват да решават вътрешнополитическите си проблеми, ощетявайки стотици хиляди български граждани. Каракачанов каза още, че ощетени са не само превозвачите, а и над 200 малки предприятия, предимно в Югозапдана България.

Депутатът от БСП Валери Жаблянов заяви, че ще подкрепи декларацията. Но все пак уточни:

"Гърция е потърпевша от несправедливите отношения в ЕС. Държава, която бе поставена на колене, унижавана системно и последователно. Къде беше тогава нашето общество да защити колегите си?".

Борис Станимиров (РБ) репликира Жаблянов:

"Днес видяхме, че БСП, освен да защитава интересите на Русия може да защитава и интересите на Гърция. Само че ние сме в тази зала, за да защитаваме интересите на българското общество".

Зам.-шефът на ДПС Алиосман Имамов (ДПС) също заяви, че партията му ще подкрепи декларацията

"Преди няколко седмици от името на групата занимавах парламента с този проблем. Тези протести не са епизодични. Те са зимни земеделски протести в Гърция и ние знаем последствията от тях. От тях страда и гръцкият бизнес. Ние ще подкрепим всички предложения и мерки, които търсят трайно решение на този зимен карнавал оттатък границата", каза Имамов.

Министърът на транспорта Ивайло Московски призова депутатите да подкрепят декларацията.

"Нарушено е изконно право на ЕС - свободното движение на стоки и хора, незаконно от страна на Гърция. Според мен има отношение към България. Това едва ли би могло да издържи дълго време. Напрежението би могло да ескалира още повече", заяви Московски.

Той разказа, че всеки ден има пиянски изпълнения от страна на гръцките фермери.

"Предизвикват умишлено нашите превозвачи. На фона на това от наша страна и от гръцка страна шофьорите тотално бедстват. С много големи усилия успяхме да осигурим колоната от гръцка страна да получи храна и вода. Моля всеки от вас, който каквито възможности има, да въздейства на този процес да бъде решен най-бързо", каза още Московски.