Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз не постигнаха съгласие по проект на решение как Великобритания да остане в Европейския съюз след цяла нощ дискусии приключили рано тази сутрин. След петчасова вечеря усилията за сделка продължават днес с "английска закуска", която не е изключено да прерасне в обяд.

Ябълки на раздора има в три от четирите "кошници" британски искания. Франция иска гаранция, че британските банки няма да получат конкурентно предимство пред останалите в Европа с частта от решението, която урежда отношенията между страните от Еврозоната и тези извън нея.

Източно- и централноевропейците начело с Чехия се борят за по-малки ограничения върху част от социалните плащания за техните работници във Великобритания.

Белгия отстоява ангажимента на държавите-членки за все по-тясна интеграция във формулировката "все по-тесен съюз" в преамбюла на Лисабонския договор, от който Обединеното кралство иска изключение.

Камерън се стреми към споразумение, което вдъхва доверие на британските избиратели и би ги убедило да гласуват страната им да остане в ЕС на референдума, който той обеща да свика. Датата му зависи от това дали днес ще се споразумее с 27-те си партньори в Европейския съвет.

Ето защо британският премиер до 5 часа и 30 минути българско време тази сутрин прекара в интензивни разговори с френския президент Франсоа Оланд и с колегите си от Чехия и Белгия Бохуслав Соботка и Шарл Мишел.

Очаквайте подробности.