Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз не постигнаха съгласие по проект на решение как Великобритания да остане в Европейския съюз след цяла нощ дискусии приключили рано тази сутрин. След петчасова вечеря усилията за сделка продължават днес с "английска закуска", която не е изключено да прерасне в обяд.

Ябълки на раздора има в три от четирите "кошници" британски искания. Франция иска гаранция, че британските банки няма да получат конкурентно предимство пред останалите в Европа с частта от решението, която урежда отношенията между страните от Еврозоната и тези извън нея.

Източно- и централноевропейците начело с Чехия се борят за по-малки ограничения върху част от социалните плащания за техните работници във Великобритания.

Белгия отстоява ангажимента на държавите-членки за все по-тясна интеграция във формулировката "все по-тесен съюз" в преамбюла на Лисабонския договор, от който Обединеното кралство иска изключение.

Камерън се стреми към споразумение, което вдъхва доверие на британските избиратели и би ги убедило да гласуват страната им да остане в ЕС на референдума, който той обеща да свика. Датата му зависи от това дали днес ще се споразумее с 27-те си партньори в Европейския съвет.

Ето защо британският премиер до 5 часа и 30 минути българско време тази сутрин прекара в интензивни разговори с френския президент Франсоа Оланд и с колегите си от Чехия и Белгия Бохуслав Соботка и Шарл Мишел.

Очаквайте подробности. 

Ключови думи

Коментари

Сия

И каква е позицията на България на тази среща, чието значение далеч надхвърля британския национален интерес? От Б.Б. вчера чухме за клетвите му, за Зимния дворец, за огледалото му, за какво ли не, само по темата, заради която той е в Брюксел, не чухме. А тя пряко засяга българите, които работят и плащат данъци в Обединеното кралство.

Камерън е поставил 4 точки, които иска да бъдат обсъдени с останалите лидери от Европейския съюз преди референдума, който трябва да се проведе преди края на 2017. Социалните помощи са основната тема и по време на вечеря тя ще бъда сдъвкана. ПРИМЕР: АКО ЖИТЕЛ НА "ПЛОВДИВ, КВАРТАЛ "СТОЛИПИНОВО", СЕ УРЕДИ НА РАБОТА В КРАЛСТВОТО, КАМЕРЪН ИСКА ДА ПЛАЩА ДЕТСКИ НА 5-ТЕ МУ ДЕЦА В БАНКАТА НА ГРАДА,ТОЛКОВА КОЛКОТО ДАВА И БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, А НЕ 2О0 ИЛИ 300 ПАУДА НА ГЛАВИЧКА.

Сия

Изобщо не става дума за социалните помощи не неработещите, а за неравнопоставеност на работещите. Полският водопроводчик не е от "Столипоново", а Полша се застъпва точно за него.

"И разбира се, консерваторите държат особено на орязването на достъпа на социални помощи за новопристигналите мигранти от Европа. Въпреки, че мерките които предлагат са критикувани от висши чиновници в ЕС като откровено дискриминационни и популистки, консерваторите настояват помощи да получават само тези граждани на ЕС с доказан 4-годишен престои в Великобритания. Социалните помощи се очертават като основен препъни-камъка масата за преговори като Туск изрично е предупредил Камерън, че „ще бъде много много трудно” постигането на споразумение на Европейския съвет този месец."

Сия

Желев съвсем коректно говори не за "социални помощи", а за социални плащания на работници (in-work benefits). Жалко е, че некомпетентното отразяване на темата из медиите изкривява същността на проблема и формира погрешно обществено мнение у нас.

Моля Ви,бихте ли накратко разяснили в какво се изаразява сблъсъка при социални плашания за британци и за чужденци.

Развеселен

аз съм против по-тесния съюз. Страните трябва да запазят своя национален характер и независимостта си, а съюзът трябва да е основно спрямо търговията. Надявам се британците да подрежат крилата на брюкселските бюрократи - ще е добре за всички ни

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.