Българските превозвачи продължават контраблокадата по границата с Гърция, като планират да затворят още един пропускателен пункт. Стачка на земеделците от южната ни съседка блокира пунктове и тормози родните шофьори вече месец.

От 9 часа днес се очаква да бъде спряно движението при Златоград. Граничните пунктове Кулата, Илинден, Капитан Петко войвода, както и Маказа вече са затворени за движение, а е възможно да бъде блокирана и границата при Ивайловград, ако гръцките фермери не прекратят протестните си действия, предаде Дарик.

В четвъртък вечерта превозвачите все още се двоумяха дали да блокират и шестия пункт, защото искат да оставят коридор за българите, които са в южната ни съседка.

Българските шофьори продължават да настояват гърците да вдигнат напълно блокадата си и не са склонни на компромиси, защото нямат доверие, че протестиращите земеделци ще спазят каквито и да е договорки.

"Ако те бъдат блокирани за летния сезон, как ще се почувстват, като знаем, че Гърция е земеделие и туризъм, нищо друго няма. Тук все по-сериозно разговаряме на Великден не само да бъдат блокирани границите, а да се призоват нашите сънародници да опознаят отечеството или, ако са решили да пътуват извън страната, да отидат в други съседни държави като Македония, Сърбия, но не и в Гърция", каза Вангел Цилев от Инициативния комитет на шофьорите.

Загубите на превозвачите от протестите по границата надвишават 10 милиона евро.