Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейският съюз откри тази вечер среща на върха, която се очаква да е сред най-трудните в историята му. Двадесет и осемте ще се опитат да се споразумеят с по проекторешение за реформа в ЕС, която да осигури оставането на Великобритания в него.

Утре те ще направят преглед на изпълнението на досегашните мерки срещу миграционната криза в опит да предотвратят връщането на контрола по вътрешните граници на Шенгенската зона за две години.

Запознати с подробностите в британските преговори очакват дълга дискусия и не са сигурни, че тя ще завърши със споразумение тази нощ.

Нерешени въпроси остават по три от четирите групи британски искания - за изключение от формулировката за "все по-тесен съюз" в преамбюла на Лисабонския договор, за повишаване на конкурентоспособността на ЕС, за правила регулиращи отношенията между Еврозоната и страните извън нея и за ограничаване на социални надбавки върху възнагражденията на нископлатени работници от други страни на ЕС и на детските им надбавки.

Споразумение на тази среща е нужно на британския премиер Дейвид Камерън, за да свика обещания от него референдум за оставане в и или напускане на ЕС в предпочитаното от него време - през юни. 

"Имаме важна работа да свършим днес и утре и ще е трудно", каза на влизане в Европейския съвет Камерън. "Аз ще водя битка за Британия. Ако можем да получим добра сделка, аз ще я приема, но няма да приема сделка, която не отговаря на това, от което се нуждаем".

"Споразумение е възможно, ако бъдат изпълнени определени условия", заяви френският президент Франсоа Оланд. "Споразумението е възможно, защото е необходимо. Великобритания трябва да остане в Европейския съюз. Това е моята воля. Но в същото време Съюзът трябва да напредва. Никоя страна не може да има право на вето. Никоя страна не може да се изключва от общите правила...Обединеното кралство трябва да остане в ЕС, но в рамката на принципите на ЕС".

България има конкретни искания само по "четвъртата кошница" британски искания, отнасящи се до социалните придобивки. Заедно с балтийските републики, Вишеградската четворка, Испания и Португалия страната ни иска ограниченията върху тях на траят максимум четири години и да се прилагат само в Обединеното кралство, но не и в други страни-членки на ЕС. 

Освен това правителството настоява предлаганата индексация на детските надбавки на работниците от друти страни в ЕС във Великобритания да не е реципрочна. Обединеното кралство иска да изплаща тези надбавки в размера, в който те са в страната на произход на работника, ако децата му са останали да живеят в нея.  България отговаря, че не може да прави същото за  граждани на други европейски страни, които работят у нас.   

Ключови думи

Коментари

чукча

захващайте се с Хуйло, бе мушмороци......

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.