По последни данни десет души са загинали след военната операция в Краматорск вчера, съобщава военен коренспондент на руската телевизия Россия 24. Поне 12 са и ранените, след като Киев започна "антитерористична" операция в източноукраинския град.

В петък сутринта започна спецоперация на управляващите в Киев срещу про-руските сепаратисти в Краматорск, които преди това на практика бяха взели града под свой контрол. Според руските медии, населението на града не посрещнали топло спецчастите, и излезли на протест срещу танковете и снайперистите. Според киевските управляващи, идеята е да се освободят гражданите от терористи, подпомогнати от Русия.

Независимо от версиите, през вчерашният ден поредица от престрелки пратиха поне 12 души в болница, а потвърдено трима сепаратисти загинаха, както и двама войници от спецчастите. През нощта сражението стихнало, имало само отделни сблъсъци.

"В хода на операцията в Краматорск са загинали около 10 души, включително двама военни. Към момента военните са превзели всички сгради, които там бяха превзети – сградата на МВР, на Съвета за сигурност на Украйна (СБУ), а освен това и телевизионната кула. Вече се знае за изключването на русите телевизии и включването на украинските. В града има БТР-и, целият град, включително центъра и с изключение на кметството, се контролират от спецчастите.”, съобщава още кореспондентът на Россия 24. 

"Ние държим само центъра на града и изпълнителния комитет”, посочва представител на местното опълчение.

По думите му, останалата част от града е заета от армията и Националната гвардия.

Източникът съобщава още, че през последните дни поддръжниците на федерализма са изгубили около седем души, а няколко десетки са ранени. 

В момента активни въоръжени сблъсъци в Краматорск няма.