Българските превозвачи се ядосаха страшно на стачката на гръцките фермери и подготвят пълна блокада на всички ГКПП-та с южната съседка. 

"От 10 часа сутринта в сряда няма да се пропускат никакви автомобили от и за Гърция", заяви пред радио "Дарик" Илиян Филипов от Съюза на международните превозвачи.

В момента на Кулата има двустранна блокада и продължава да е невъзможно преминаването. На наша територия преди граничния пункт вече има 15-километрова колона от камиони,  леки коли и автобуси.

До момента всички дипломатически усилия за решаването на проблема удрят на камък, а транспортният министър Ивайло Московски се провали в опитите си да отпуши трайно трафика, въпреки че изкара една нощ на ГКПП-то.

"При Маказа, Златоград и Капитан Петко войвода ще ги затворим също. Да знаем, че няма граници за Гърция и това е. Превозвачите да се ориентират към други държави. Това чакане, шофьори да живеят в нечовешки условия, няма как да продължава повече. Абсолютно за всички ще затворим границите. След като Гърция не пуска наши превозни средства, и ние няма да пускаме никакви превозни средства", обясни Филипов.

Шофьорите настояват за пълно отваряне на границата без часово ограничение и са категорични, че протестът им ще продължи, докато гърците не вдигнат блокадата напълно.

Филипов декларира, че българските шофьори ще вдигнат блокадата само при категорични и ясни гаранции, че няма да има повече блокади. Той препоръча на всички пътуващи за Гърция да търсят алтернативен маршрут през Македония.

Днес през целия ден ГКПП "Кулата" е блокиран. Шофьорите на тежкотоварни автомобили са направили жива верига и не пускат преминаване и на леки коли и автобуси. 

До момента не са се състояли преговори между България и Гърция в търсене на изход от ситуацията на границата. Въпреки голямото струпване на хора, не се е стигнало до повишаване на напрежението, както на самият граничен пункт, така и в близките населени места.

Вицепремиерът Меглена Кунева участва днес в Съвет на министрите по европейските работи, който подготви срещата на върха на ЕС насрочена в четвъртък и петък. Тя постави въпроса за гръцката блокада на българската граница и получи ангажимент от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, че Брюксел ще се намеси за намиране на решение. Пределът на правомощията на Комисията обаче е да започне процедура за нарушение срещу Гърция за възпрепятстване на свободата на движение в ЕС. Вътрешният ред, включително управлението на границите между държавите-членки, е във властта на националните правителства.

Гръцкият външен министър Никос Коциас днес е уверил Кунева, че правителството в Атина ще преговаря утре с протестиращите фермери, които блокират граничните пунктове.