На море в Гърция – става и в началото на май. Дългите празници накараха много българи да отидат в южната ни съседка за да посъберат малко тен и да хванат изгодни оферти за нощувки в хотели, които през истинското лято са безсрамно скъпи.

На 1 май тръгваме от София на обяд за да избегнем натоварения трафик, който се очаква рано към 10-11 часа.

Дъждът ни изпраща, от време на време проблясва някакво слънце, после пак дъжд, времето с нищо не обещава, че ще се печем на плажа. Пътят е натоварен, но поне в началото няма задръствания. За сметка на това истинска тапа се е образувала в района на село Дяково, където свършват има и няма двадесетината километра хубава магистрала за Гърция. Там движението е в една лента, макар че черни джипове смело изпреварват отстрани и се набутват отпред, което бави трафика.

Преди Дяково започва да се оформя сериозно задръстване.

По традиция катаджиите дебнат точно на най-безопасните участъци, където може да се кара бързо, но за сметка на това никакви ги няма по местата, където трябва да въдворяват ред или да дават указания.

Почти до границата няма сериозно движение, но пътят малко след Сандански е отклонен през Петрич, което удължава пътуването до Кулата поне с половин час. Започва да вали силно, на граничния пункт почти нищо не се вижда. Но за сметка на това колите в неутралната зона са се подредили в три ленти и трафикът пъпли бавно. За около половин час границата се минава, но е вече следобед и не ми се мисли какво е било по-рано.

На ГКПП "Кулата" колите са наредени в три колони.

В Гърция започва да вали по-силно, което от една страна е добре, защото като караш бързо не усещаш дупките по доста лошия път до отклонението за Серес, а и 20-30 километра след това. Все пак се вижда, че гърците доста бързо дострояват магистралата, като след някоя и друга година до Солун вероятно ще се пътува на един дъх.

Свършва лошият път и подхващаме някакъв вид магистрала до Солун, като междувременно започват да се изсипват библейски дъждове. Невероятно е. Небето е тъмно почти като в нощ, а отгоре се сипят потоци, направо все едно те поливат с хиляди маркучи. Чистачките на колата просто не смогват да избутат водата, и така много километри. Целият път е покрит с вода и някои коли просто са спрели отстрани, за да изчакат потопа. Други тарикати седят под мостовете на сухо, като така допълнително усложняват движението.

По пътя за Солун се излива уникално силен дъжд.

След като се преминава дъждовния ад, небето сякаш се отваря и всичко става толкова светло и чисто, все едно е обработено с фотошоп. В района на Солун и Халкидики Гърция е много красива през пролетта, защото всичко е зелено.

После времето се оправя и не след дълго пристигаме в хотела, който се намира в началото на първия „пръст“ на Халкидики – Касандра. На паркинга има само български коли. Десетки са, номерата най-често са софийски, но има коли чак от Бургас и Добрич.

Да, навсякъде се чува българска реч, нещо, което дори го няма по нашите лъскави курорти. Но има и чужденци. Гостите на хотела са интересна смес – млади българи и руснаци и възрастни германци и англичани. Повечето са големи компании и семейства с малки деца.

В началото на май някои плажове на Халкидики са претъпкани...
...а други - съвсем празни и непочистени.

Плажът е чист, а водата – брутално студена – 18-19 градуса. Макар, че става за плуване, а децата се плацикат на плиткото. Има достатъчно лодки с гребла и водни колела, с които може да се влезе навътре. В заливите на Халкидики не се вдигат големи вълни, така че плуването е безопасно дори и без спасител. Времето е приятно, става за плаж, като разбира се, българите и руснаците са по бански, а германците и англичаните с по-дебели дрехи, чорапи и маратонки.

Работници събират камъни от дъното на морето.
И после ги редят за да укрепят брега

Разходка по големите магазини наблизо също показва наличието на много българи, които пълнят количките с храна и напитки и разбира се, с гръцки прах за пране и омекотители и тенекии зехтин. Стадният инстинкт не ни подминава и купуваме две 4-килограмови кутии от прославеният гръцки прах Dixan за 16,95 евро.

Въпросът дали има смисъл толкова рано да се ходи на море в близката част на Гърция няма категоричен отговор. Дори и времето да е горещо по това време, както беше миналата година, водата пак е хладна. Тогава около Гергьовден температурите на въздуха бяха и над 30 градуса, но водата трудно минаваше 20. В същото време е много спокойно и няма нищо общо с активния сезон, когато имаш чувството, че туристи от цяла Европа ти лазят по гърба.

Другото нещо е, че сега работят малко хотели или квартири, затова е добре още отрано да проверите, вместо да търсите на място. И да сте подготвени предварително, че тези, които работят, са претъпкани. В този случай се препоръчва и предварителна резервация за повече нощувки, защото на място тарифите са по-високи.

Винаги има вариант да се намери квартира, но това става с малко обикаляне, защото по принцип сега не е сезон, така че повечето къщи стоят празни. Работят и малко ресторанти, освен ако не сте в някой по-голям град. Освен това плажовете там, където не са отворили хотелите, все още не са почистени и изглеждат потискащо. А през зимата по пясъка са се натрупали доста артефакти от човешкото присъствие.

А, и разбира се, на Халкидики много трудно ще намерите фин пясък като българския. Тук те са с по-едрозърнест пясък, често примесен с камъчета. Ситен пясък в близката Гърция има на остров Тасос. Но водата навсякъде е невероятно чиста, стига да не беше толкова студена. И тенът е гарантиран, защото само за няколко часа на майското слънце ставаш червен като рак.

Е, все пак е началото на май. По това време по Черноморието още бръмчат багерите и бетоновозите.