Забраната за Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция е резултат от международни процеси. Това обясни независимият депутат Хюсеин Хафъзов пред бТВ. Хафъзов е от хората на Лютви Местан и коментира твърденията, че партията на Местан ДОСТ има пръст в тази забрана.

"Ние нямаме тази сила и власт. В ръководството на ДПС и днес има хора, които са антитурски настроени. И в момента в екипа на ДПС има сериозни изказвания, че Турция се намесва във вътрешните работи. Малко преди тази забрана в списание "Шпигел" имаше една статия, посветена на българската проблематичност. Меркел посети Давутоглу няколко дни преди това. Тук има международен скандал".

Това бе обяснението на Хафъзов за забраната срещу Пеевски и Доган. Заглавието на статията в "Шпигел" е "Българският политик 
Пеевски: айсбергът на корупцията". В текста се казва, че Доган е политически баща на Пеевски.

ПАРАДОКСАЛНО Е, НО ЕРДОГАН МОЖЕ ДА НИ ОСВОБОДИ ОТ ПЕЕВСКИ

Хафъзов каза още, че в момента тече процес на регистрация на партия ДОСТ.

"Правим сериозна политика, не смятаме че това, което се случва, е турски сериал. Всички тези масирани атаки са добре организирани и агресивни към ДОСТ. Това е делегитимиране на основанията, с които излизаме пред избирателите. Много ясно, че ще има нападки. Кой рита умряло куче? Ние сме стойностни, много ясно, че ще има масирани атаки. Всички трябва да си подадем ръка срещу тази олигархия", каза Хафъзов.

Той коментира и обвиненията, че ядрото на ДОСТ са турски шпиони.

"Какво означава да си турски шпионин в България? Няколкостотин хиляди български граждани бяха принудени да избягат в Турция. Това турски шпионаж ли е? Турската дипломация съвсем дискретно се опитва да подмине този въпрос. Доколкото ми е известно турският президент не е звънял на Бойко Борисов. Ахмед Давутооглу е звънял, но не е имало никакви препратки, никакъв натиск, никакви указания да подкрепи г-н Местан. Ще е много интересно да знаем какво са си казали. Разполагаме ли с информация, която можем да предадем на една вражеска страна? Изключително е опасно само да се мятат в пространството някакви обвинения", каза Хафъзов.

Според него целта на тези обвинения е хората около Местан е да бъдат проверявани и сплашвани. Хафъзов каза още, че по районите вече има опити хората да бъдат притискани.

"Нашият избирател може сам да реши кое е редно и кое е опасно. Нашите избиратели, в по-голямата си част мюсюлмани, са горди и достойни хора, не биха се поддали на натиск. Ще се опитам да им подам приятелска ръка. Те много добре ще разчетат този сигнал. Не всичко е пари и страх", каза Хафъзов.