Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Командваният от републиканците Сенат на САЩ разпространи вчера декларация, че няма да разглежда кандидатурата за нов член на Върховния съд на мястото на починалия внезапно Антънин Скалия. Въпреки яростната опозиция отдясно президентът Барак Обама заяви, че ще предложи свой кандидат за поста. Подобна война вече е водена, когато на 30 ноември 1987 г Роналд Рейгън назначи във Върховния съд своя избраник Антъни Кенеди. Тогава сенатът бе в ръцете на демократите и те скроиха номер на Рейгън. Кенеди все пак се закле като върховен съдия на 18 февруари 1988 г. И тогава и сега аргументът бе един и същ – не е добре президент, който е с единия крак вън от Белия дом, да прави толкова важно назначение.

Като евентуални кандидати на Обама се спрягат съдията от индийски произход, 48 годишния магистрат от окръжния съд във Вашингтон Сри Сринавасан. Възможно било Обама да издигне за поста сегашния министър на правосъдието Лорета Линч. И двамата се определят като предани на Белия дом. Това означава след смъртта на консерватора Скалия, ключовото 9-то място в най-високата съдебна инстанция в САЩ да бъде заето от либерал. Преди десетина дни с 5 срещу 4 гласа Върховният съд отхвърли като неконституционно решението на Барак Обама да бъдат затворени всички ТЕЦ-ове, които произвеждат ток от изгаряне на въглища. При гласуването Скалия изигра решаващата роля на краен арбитър. Позицията на висшите магистрати ядоса много Обама, който бе поел ангажимент пред форума за климатичните промени в Париж през 2015 г да затвори замърсяващите въздуха енергийни мощности.

Внезапната смърт на Скалия идва преди изключително важни заседания на Върховния съд на САЩ около законността на абортите в различните щати, разпоредбите за натурализиране на незаконните имигранти, правото на президента да управлява с декрети и процедурите за членуване в профсъюзите. Ако Скалия бе жив, имаше шанс да бъдат отхвърлени решения на Обама, които влизат в противоречие с конституцията. По-специално по въпроса за незаконните имигранти, републиканците обвиниха президента, че се опитва да спечели милиони нови гласоподаватели за Демократическата партия.

Пресата в САЩ продължава да коментира внезапната смърт на Антънин Скалия вечерта на 13 февруари, събота. Висшият магистрат се развличал на парти с около 30 души в ранчото „Сиболо крийк“ в Тексас.

„Седеше близо до мене и можех да го виждам през цялото време“, разказва за „Вашингтон поуст“ бизнесменът от Хюстън Джон Поиндекстър, който притежава луксозния имот, простиращ се на повече от 121 квадратни км. „Той беше много забавен. Около 9 часа вечерта обаче каза: „Беше дълъг ден и седмица, искам да се наспя“. Когато на следващата сутрин Поиндекстър потропал на заключената врата на Скалия в 8:30 часа, никой не отговорил. Три часа по-късно бизнесменът се върнал с приятел на магистрата, който пристигнал в ранчото с него от Вашингтон.

„Открихме съдията в леглото с възглавница върху лицето му. Пижамата му бе безупречно изгладена“, допълва Поиндекстър. „Изражението на лицето му излъчваше спокойствие. Изглежда не е могъл изобщо да се събуди“. Бизнесменът казал, че не могъл да напипа пулс, а тялото на Скалия било студено. След като се консултирал с доктор от болницата в близкото градче Алпайн, Поиндекстър решил, че няма смисъл да се направи опит за изкуствено дишане. След това той се обадил на федералните власти, но се натъкнал за автоматични записващи устройства заради почивния ден. „Най-накрая ги открих. Техни представители пристигнаха с хеликоптер. Казаха ми да отцепя ранчото, което остана затворено за посетители до неделя сутрин.

Скалия е бил една от многото знаменитости, които пристигали в „Сиболо крийк“ за партита. Разположено в живописна долина близо до красивата планина Чинати. Чести гости в него са били холивудски знаменитости като Мик Джагър, Джулия Робъртс и Томи Лий Джоунс. В курорта гостували също кралски величия от Европа и просто богати плейбои. Ранчото е основано източно от Пекос през 1857 г от Милтън Фейвър, известен като първият тексаски едър собственик на рогат добитък. Комплексът още пази сгради от XIX век, включително малкия форт „Ел Фортин де Сиболо“, който пазел обитателите от набезите на войнствените апачи.

Луксозният курорт предлага стаи с две легла за по 545 и 565 долара на вечер. Сред развлеченията е планински тур и разходки за наблюдение на дивите птици с високо проходими мотори АТВ.

Скалия трябвало да се върне във Вашингтон в неделя, когато бе денят на влюбените Свети Валентин. Той не планирал никакви допълнителни развлечения в ранчото. Поиндекстър заявил, че се виждал със съдията само един път във Вашингтон. Висшият магистрат бил в ранчото, защото правел компания на друг гост, чието име не се споменава. „Всички те ми гостуваха, платих за престоя им. Не бяха нито политици, нито магистрати“, посочил собственикът.

Поиндекстър споделил за „Вашингтон пост“, че смъртта на Антънин Скалия е „лична трагедия“ за всички в ранчото, а така също за цялата страна. „Всички ние виждахме в него упорит защитник на нашия стил на живот в Тексас, в пълния смисъл на думата“, огорчено добавил той.

Тялото на висшия съдия било пренесено в неделя в погребалния дом „Сънсет“ в Ел Пасо. Мястото било специално избрано от приятел на семейството на Скалия. Съдебният лекар към общината заявил, че не е постъпвало нареждане за извършване на аутопсия. Първоначалната версия за причината за смъртта на Антънин Скалия била инфаркт, но по-късно било съобщено, че „смъртта му има естествен характер“. „Отсъствали са следи от насилствена смърт“, смята съдията Синдерела Гевара от община Пресидио, към която е „Сиболо крийк“. Затова и не било издадено нареждане за извършване на аутопсия. Гевара разяснила, че законът на щата й дава право да декларира смъртта на Скалия без да види с очите си тялото на починалия.

В информация, разпространена от съдебната полиция, която се грижи за сигурността на магистратите от Върховния съд на САЩ, се казва, че Скалия отказал да бъде охраняван докато пребивава в ранчото. Антънин Скалия бил за първи път в „Сиболо крийк“, но неговият тексаски приятел адвокатът от Хюстън Марк Лениър съобщил, че много пъти е водил висшия съдия на лов за глигани и алигатори. За страстната привързаност на Скалия към лова, Лениър научил от колежката на Антънин във Върховния съд Сандра Дей О'Конър. „Той ще е готов на всичко ако го заведеш на лов“, заявила навремето тя. Часове преди да почине той участвал в лов на сини пъдпъдъци.

Верен на преследваето на сензации новинарският портал „Дръдж рпорт“ сложи като централно заглавие факта „Скалия открит с възглавница върху лицето“. А водещият консервативно радиошоу Бил Кънинхам в неделя вечер направо зададе конспиративния въпрос: „Кой уби Антънин Скалия?“

В понеделник специален частен самолет прехвърли ковчега с тялото на Антънин Скалия от Тексас във Вирджиния, откъдето то бе превозено във Вашингтон. През целия път ковчегът е бил съпроводен от агенти на съдебната полиция. Още не е определена дата за погребението на висшия магистрат, който бе заклет католик.