Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За учудване на американските дипломати, любимка на Путин и бивша членка на Българската комунистическа партия бе излъчена като топ-кандидат за поста на генерален секретар на ООН*.

Ирина Бокова, 63, ръководител на ЮНЕСКО, културната секция на ООН, бе номинирана от българското правителство миналата седмица за наследник на Бан Ки Мун, чийто мандат приключва в края на годината.

Вашингтон и много съюзници, включително Великобритания, предполагаемо искат друг кандидат, дори друга българка: Кристалина Георгиева, комисарка на ЕС за международно сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи.

Всеки от петте постоянни членове на Съвета за сигурност има право на вето, което означава, че ще има битка.

"Ако българският премиер иска българка да бъде следващия генерален секретар на ООН, то той е избрал грешната," казва висш дипломат, член на Съвета за сигурност.

Противно на традицията, официални кандидатури ще бъдат търсени за позицията. Има натиск кандидатът да бъде жена и усещане, че е ред на Източна Европа.

Бокова, чийто баща е бил главен редактор на партийния вестник на Българската комунистическа партия ("Работническо дело" б.р.), има впечатляващо CV, но според много е разгневила Вашингтон, когато е признала като шеф на ЮНЕСКО Палестина като държава.

Тя е и един от малкото чужди дипломати, присъствали на парада на Путин по случая Деня на победата миналата година, заедно с кубинския президент Раул Кастро и китайския лидер Си Цзинпин.

Бокова е започнала кампанията си преди официалните интервюта и срещи с ключови посланици, планирани за април.

"Всеки в тези държави е трябвало да бъде комунист, или да няма кариера," казва Жан Красно, академик, който води от година кампания за жена генерален секретар. "Ако искаш източен европеец, какво друго можеш да направиш?"

Въпреки че България е избрала Бокова, вече се правят ходове за друга държава, вероятно една или повече от Балтийските държави, да номинира Георгиева, което е позволено от правилата на ООН.

Междувременно Хърватска е предложила бившия си външен министър Весна Пушич, а нейната колежка от Молдова - Наталия Герман, и литовската президентска Далиа Грибоскайте, също са окуражени да се включат.

Ако нито една източна европейка не бъде одобрена, ООН може би ще си потърси лидер другаде.

Антонио Гутереш, бивш премиер на Португалия, който бе висш комисар за бежанците до миналата година, също щял да се бори за позицията, както и колегата му от Австралия Кевин Ръд.

*Статията препечатваме от американския в. Sunday Times заради интересните коментари по отношение на българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Подзаглавието е на редакцията.

Ключови думи

Коментари

герб>БКП

Борисов и дузина пъти да настъпи мотиката,няма да се примири да търси реванш от сечивото!Ще я дебне,ще я напада,ще я настъпва докрай,докато "победи"!Такъв шамар му зашлевиха този път на банкянския левент,че ушите му ще аленеят коджа време!

Ели Попова

Нямате право да обвинявате Борисов. Неговата Тактика беше перфектна, забави номинирането и, трябваше време, за да се чуят мненията на съотечествениците й.За западните държави, които следят публикаците в Българи е станало ясно, коя е Ирина Бокова. Изказа се всичко за нея, кой е баща й, какво е рабитил и кого е убил, тя какво е учила, какво е следвала в Москва, под закрилата на КГБ. Известни са им станали и тесните връзки които има с Путин. Научиха повече от българите за нея. Така Борисов си изми ръцете по Пилат Пунтйски,той я номинира, те не я одобряват., Ако стане чудо, да я изберат, значи цената е била висока Путин получава Бокова, но се отказва от агресита си в Сирия, и приятелството си с Асад. Заслужава си,секретар да си на ООН е престижна служба с огромна заплата , без голями възможности да се налага .

obama

Подкрепата на САЩ е първата договорена, проблемна е подкрепата на Великобритания, заради евентуална кандидатура от Австралия и Нова Зеландия, но там е въпрос на компенсация, така, че космическите глупости на тази лесбийка Сталинка и непрекъснатите олигофрении на оня запъртък Роско, който сънува Европейската комисия ден и нощ не вървят, още по-малко педерастиите на Радановци/ки/ ,джуджетата-Гномове които не виждат партийните доценти и секретари,няма да минат, ако американците имаха възражения нямаше да я подкрепят за директор на ЮНЕСКО, просто тя има най-сериозен опит и ценз от всички кандидати, ако не се появи Меркел или Обама като кандидати.

А бре спрете ги тези наркотици смесени с долнокачествена, руска водка бре. Все малоумните, комунистически парчета, най-умните все били. А се вижда техният ум до къде води. До под кривата круша. А бре казват го че не ви искат в селото. За кмет на селото се готвите.

Марги Драганова.

Мога да си отдъхна, че приятелката на Путин ще получи едно хубаво ВЕТО поне от две страни , САЩ и Великобритания.Това означава , че ще има пазарлъци, тък като има и други кандидати от Източна Европа. Радостно е единствено , че Ирина Бокова ще се прибере най сетне в България.Грешката не беше на Борисов, той беше принуден да го направи , тъй, като имаше закани от страна на Гоце.На Соломон Паси мечтите му са опарени, няма да има и той работа в САЩ. Тези напъни на Мони са една голяма грешка и излагация. Заслужава си го,Ирина Бокова да го нарича ГЛУПАК.

Импала

Гоце,язък за барута

Колеги, колеги

Това е британски вестник. Как измислихте, че е американски?

Калинките са навсякъде :)

Марги Драганова

Преводача на статият от Съхди таймс явно че говори в стил Пеевски, Страхува ли ви ГЕРБ. нЕ ПО РАЗИЧНО ЗВУЧИ И ТОВА ЗАГЛАВИЕ

дебелян пеевский

Да обобщим, за н-ти път: и двете кандидатури са на някакви, които по случайност имат български паспорти, но нямат нищо общо с интересите на България.

Гледай ти

Ще опраскат плешивата тиква?

Развеселен

най-добре австралиец

анонимен

За първи път ще се радвам,ако българка не спечели.Отново чужди хора трябва да посочват грешките ни които не само се виждат,но и вонят.

добърден

Те чужди хора всичко ти правят. Изнасят всичкото злато и ценни метали, доставят ти електричество на монополни цени в пъти по-високи от производствените. Скоро тези чужди хора и в буквалния смисъл ще те онождат и теб и жена ти и децата ти.

socialen

Досега само любимци на САЩ оглавяваха ООН. Времената се променят.

И как се променят? малоумна, овча главо слънчасала. Те ти го казват, че тази не я искат в селото. А тя пита за на кмета къщата.

анонимен

В тая игра няма любимци,има достойни и заслужаващи хора за този пост.

КГБ

Мы очень любим И.Бокову!

Тъпо

Това беше ясно още преди номинациятa

SRQBoyboy

бокова няма да я огрее. Тук в Щатите и знаят и кътните зъби. Пък и не е редно дъщерята на един комунистически палач да стане шеф на ООН.

добърден

Ти много ги разбираш нещата. Научил се да дава квалификации 'палач' малач, а ти си ЛИЗАЧ.

ass

Глобалният свят предпочита своите жители, a не крепостните селяни в социалистическия лагер...

socialen

След като може да ръководи ЮНЕСКО, ще ръководи и ООН.

socialen

В статията няма аргумент, че някой бил против Бокова.

То за такива като теб все няма аргументи. Ами как да има, като сте секта, признаваща само себе си. Въобще на Бокова мястото и е в гробищата, а не на каквато и да е било позиция.

мисъл

Щом може да кара каруца,ще кара и самолет.

анонимен

Биографията и работата и в ЮНЕСКО показват,че място за нея в библиотекарския институт има.

Ще бъдат скъпи командировъчните и. Ню Йорк- София.

Экспорт водки из России рухнул на 40%

Голям кеф, хем няма да стане, хем се осветлиха руските агенти, Пасито изгоря.

К*Р

ДГД бокови

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.