Столичният оръжеен търговец "Емко" ЕООД е подал заявление за покупка на русенското оръжейно предприятие "Дунарит", показва съобщение в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията. "Дунарит" беше част от бизнес империята на ексбанкера Цветан Василев, който през март м.г. се опита да го продаде в пакет с БТК, НУРТС, ГАРБ, мултиплекса "Фърст Диджитъл" и "Авионамс" за €1 на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие.

LIC33 КУПИЛИ БТК ПЛЮС ОЩЕ 5 ГОЛЕМИ  ФИРМИ ЗА €1

В момента предприятието "Дунарит" е заложено в полза на компанията "Е.Миролио" на бизнесмена от италиански произход Едоардо Миролио, който пое негови задължения за €24 556 862,57 в резултат от цесии на свои депозити в Корпоративна търговска банка. По подобен начин Миролио придоби собственост във веригата "Техномаркет", като в момента продава дела си от 50% на компанията "НСН Инвестмънт" на депутата от ДПС Делян Пеевски. Сделката още не е получила разрешение от КЗК.

Компанията "Емко" е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, който през 2013 г. беше кандидат за покупка на държавните военни заводи "ВМЗ-Сопот". Към края на 2013 г., когато в Търговския регистър е представен последния отчет на предприятието, "Емко" има приходи от 56 млн. лв. и печалба от 10,5 млн. лева.