И на северната си граница имаме пренатоварени пунктове, съобщи Агенция "Фокус" - опашко от 600 тежкотоварни автомобила е задръстила ГКПП "Дунав мост" при Русе.

За разлика от южната ни граница, където блокадата е дело на гръцките фермери, протестиращи вече десет дни против новите пенсионни закони, на север причината е пренатовареност. Но тя е пряко свързана с голямата вълна от ТИР-ове, идващи от юг.

"И на трасе изход, и на трасе вход работим с пълен капацитет, без прекъсване. Средно по 640, до 680 камиона се обработват на денонощие само на изхода”, добави говорителят на Митница „Русе” Руслина Александрова.

Тя каза още, че на всеки 4,5 минути се пропуска камион, толкова отнема самата обработка.

"Тази сутрин се е случило голямото струпване, защото изведнъж са пристигнали много камиони един след друг. Колегите работят без прекъсване, без почивка, т.е. самите гишета не спират да работят и да обработват” обясни Александрова.

Гръцките протестиращи пускат през последните дни камиони в продължение на няколко часа. Много остават, но тези, които успеят да се измъкнат, създават тапа и на север.

"Предполагам, че шофьорите вече са разбрали, че ако имат възможност е по-добре да се пренасочат към фериботите”, каза още говорителката на митницата.