Висшият съдебен съвет (ВСС) ще поиска от синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) да му предоставят данни с влоговете на магистрати, за да може да се направи съпоставка с декларациите за доходите им пред Сметната палата. Това съобщи председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров.

ПЪЛНИЯТ СПИСЪК: ВЛОГОВЕТЕ НА ПОЛИТИЦИ И МАГИСТРАТИ В КТБ

В момента списъкът на синдиците посочва максималния размер на депозита за период от 5 години и няма как да бъде направена проверка дали някой магистрат е укривал доходи.

След като синдиците изпратят списък с информация за влоговете по години ВСС ще отдели действащите към момента магистрати. След това те ще бъдат дадени на Сметната палата, която да провери за несъответствия между информацията от синдиците и декларациите на магистратите. Според Тодоров обаче ВСС не може да задължи синдицитге да им даде списъка.

Той посочи, че тъй като Националната агенция за приходите (НАП) вече проверява всички вложители в КТБ на висши длъжности, ВСС ще изпрати писмо, с което ще поиска да бъде информиран, ако данъчните установят нарушения от магистрати.

"От Етичната комисия играем ролята на една "пощенска кутия" и на организатор на проверката. Не разполагаме с наши правомощия. Няма как ние да седнем и да сверяваме декларации и не напразно законодателят е вменил това на други органи", обясни Тодоров.

Етичната комисия към ВСС обаче не намира за укоримо това магистрат да има влог, депозит или някакви взаимоотноешения с която и да е банка.

"Считаме, че се създава ненужна медийна истерия, най-вече по отношение на влоговете на магистратите. Нямаме представа колко пари има вложени в тази банка, но със сигурност не на магистратите са най-многото вложени пари", обясни Тодоров.

Междувременно председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов коментира, че твърденията, че КТБ е била банка на съдебната власт, са направени прибързано.

ГОРАНОВ ПОИСКА РАЗСЕКРЕТЯВАНЕ НА ДОКЛАДА ЗА КТБ