СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Освободени са военните наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), взети за заложници на 25 април в източноукраинския град Славянск, съобщиха германските медии.

“Радостни сме, че най-сетне сме на свобода. Съобразно обстоятелствата се чувстваме добре”, заяви преди малко по телефона за “Билд” полковник Аксел Шнайдер, един от четиримата германски пленници.


Станахме свидетели на боевете от последните дни, това на никого не го пожелавам. В момента напускаме Славянск, придружавани от руския специален пратеник. Надяваме се час по-скоро да можем да поемем от  Донецк към Германия”, допълва Шнайдер.

Всички 12 души в моя списък са освободени”, цитиран е Владимир Лукин, спецпратеник на руския президент Владимир Путин.

Осем от 12-те заложници са военни наблюдатели на ОССЕ, четирима от които германци. Предната седмица беше пуснат един от наблюдателите поради тежко здравословно състояние вследствие диабет. Сред задържаните имаше и четирима украински офицери, придружавали чужденците.

Малко преди 12-те пленници да бъдат освободени, сепаратистът и самообявил се за кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов обяви за Интерфакс: “Всички те седят тук, край мен. Положението в града е крайно опасно заради антитеростичната операция на правителствените сили (украинските – бел. ред.). Тези хора (заложниците – бел. ред.) са мои гости и аз не желая да им се случи нещо лошо.”

Дали близките отношения на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер и руския президент Владимир Путин са били решаващи за освобождаването на заложниците, още не се знае. Както Клуб Z съобщи, на 28 април т. г. Шрьодер отпразнува на патерица 70-годишнината си в Юсуповския дворец в Санкт Петербург в компанията на приятеля си Путин и още 100 висши представители на руската политика и икономика.  

Снимка от прегръдката на Шрьодер и Путин обиколи света и предизвика гняв в Германия. Немски политици заклеймиха празненството с аргумента, че не може Шрьодер да вдига наздравици с шампанско и да замезва с хайвер, докато германски заложници са на хляб и вода в подземието на Държавна сигурност в Славянск.

Ако обаче прегръдката е довела до освобождаването на пленниците, то тя е достойна за уважение, коментират днес германски наблюдатели.