Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Народният театър „Иван Вазов“ изживява силен период във финансов и в творчески план, стана ясно от интервю на актрисата Теодора Духовникова пред бТВ. Според нея временният директор Милица Трайкова, която е финансист, се справя много добре – което е довело до значителен финансов успех за театъра, както и до увеличение на заплатите на артистите, за пръв път от години.

В смутните времена за българската култура, където в момента осем института, сред които и национални, са заплашени от фактическо закриване, най-големият български театър се справя отлично.

„В момента Народния е много добре, ние никога не сме имали проблем откъм публика и откъм репертоар – заяви Теодора Духовникова. – Има изключителни постановки в момента, и на трите сцени, те винаги са пълни, за повечето представления дори няма билети месеци наред.“

Тя призна, че проблем е имало – с директорския пост. Титулярното място бе овакантено през септември миналата година, когато напусна Александър Морфов. Сега театърът се управлява от заместничката му, финансистът Милица Трайкова. Междувременно през януари се оказа, че изборът на нов директор засега е неуспешен и никой от двамата кандидати (Камен Костов и Филип Трифонов) не е бил допуснат до конкурс.

Според Теодора Духовникова наистина е имало проблем с директорския пост, но в момента, във времена, когато театрите са изправени пред сериозни трудности, финансист може би най-подходящ за длъжността.

Актрисата разказа, че резултатите, откакто тя ръководи Народния театър, не са закъснели. В момента културният институт имал изработени (с уговорката колко неподходяща е тази дума, когато се говори за изкуство) 400 хиляди лева повече, отколкото се очаква от него. За първи път от години били увеличени и заплатите на артистите. Без да уточнява с колко, Духовникова заяви, че дори и 100-200-300 лева повече за един актьор са много пари.

Тя обясни още, че от трупата са изпратили и писмо до Министерството на култура, с което са поискали нещата да не се променят. Под него се подписали почти всички от актьорите и от службите в театъра.

„Ние изпратихме писмо до Министерството на културата и те са се отнесли добре към него, приели са го, за което сме им много благодарни – обясни Духовникова. – Ако играта върви добре, не сменяйте отбора. Понеже нещата сега са добре, би било хубаво в театъра да не се случват катаклизми, а да върви спокойно и успешно работата.“

Иначе, по време на разговора в телевизионното студио, стана ясно, че скоро предстои премиерата на американски филм, в който Теодора Духовникова е с водеща роля. Тя играе Алма, съпругата на главния герой във „Фаворитът 4“ – поредица, посветена на майстор в бойните изкуства, Юрий Бойка (изигран от Скот Аткинс).

Заснет след лавина от зрителски писма и имейли историята на Бойка да бъде продължена, за първи път във филм за боеца ще има и главна женска роля. Въпреки че в началото имало известни притеснения как почитателите на героя ще приемат дамско участие в типично мъжки филм, наскоро продуцентите се обадили на Духовникова и ѝ казали, че са много доволни от крайния вариант на проекта.

„Фаворитът 4“, сниман в България през лятото на миналата година, включва и други български актьори – Юлиан Вергов, Валентин Ганев, Башар Рахал, Явор Бахаров, Христо Петков, става ясно от страницата му в IMDB.

Площад Славейков

Ключови думи

Коментари

Златен век може да стане не от заплатите, а от изкуството. Което не значи да ходят гладни или да имат некадърен интендант (както казват на директора в едни страни).

артист

Защо тази ирония клубзъ? Ще се задавите от алчност. Недейте така, вашият Гуру достатъчно открадна от държавата. В нашите 100 лв. ли гледате?

Аз не мисля, че авторът или авторката на статията са дорасли до равнището, където вирее иронията. Или греша?

Браво на Народния! Работят добре и печелят добре! Да се учат и другите от тях

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.