Бившият посланик в Москва Илиян Василев каза тази сутрин в студиото на Нова тв, че на територията на България се води информационна война между Русия и Турция. 

Напрежението расте с всеки ден - това, което се случва около Алепо, зачестилите нарушения на въздушното пространство на Турция... Очевидно Русия търси конфликт, каза ексдипломатът, който е персона нон грата за Москва.

Той допълни, че силата на подобни дипломатичски стъпки като черните печати за Ахмед Доган и Делян Пеевски не е в обясненията на кого и защо, а в дискретността, т.е. - "турските власти никога няма да влязат в обяснителен режим". 

Ами, Пеевски - погледнете му медиите - те са най-проруските медии и антитурските медии. И когато си в основата на медиен ресурс, който е изцяло насочен срещу Турция, те си имат своите аргументи", поясни Василев защо и Пеевски е "пришит" към почетния председател на ДПС. Той припомни и даденото ден преди това интервю на френския посланик Дьо Кабан за медийните бухалки на медийния магнат.

ДЬО КАБАН ПРЕД "ИКОНОМИСТ": ПРЕСАТА В БЪЛГАРИЯ Е ЗАВИСИМА ОТ ИКОНОМИЧЕСКАТА МОЩ НА ЕДИН ЧОВЕК

Подсетен и за материала в "Шпигел" няколко дни преди това, той попита водещите: "Ако вие не знаете, че Пеевски е айсберъг на корупцията, трябва ви официално мнение от Анкара?"

"ШПИГЕЛ": ПЕЕВСКИ - АЙСБЕРГЪТ НА КОРУПЦИЯТА

Според Василев не е трудно да се режисира това, което се случва в България:

Има хора, които първо дефинират руския интерес и след това гледат да го облекат с националното ни знаме.

Василев изрази и скептицизъм към мантрата "какъв велик визионер на прехода" е Ахмед Доган.

Сега - г-н Доган бил визионер... Извинявайте, ама какъв е тестът за визионерство? Преди 25 г. този визионер - защото той е ключов за развитието на България, трябваше да направи модел, който да ни отведе до спасителен бряг и до добро състояние. Той се провали. 

На коренно противоположно мнение за "визионера" бе в студиото Димитър Иванов - бизнесмен, издател и бивш шеф на Шесто управление на ДС. Именно той връчи, макар и задочно, орден на почетния председател на ДПС от името на Библиотекарския университет.

Димитър Иванов

Той напомни, че институтът всяка година връчва по две награди - за личен принос към държавността и към духовността, а лауреати вече са били Бойко Борисов, двама президенти, двамата ни последни патриарси, 4 академици и др.

Има селекционна комисия от 7 човека, която целогодишно следи проявата на дейци от различните видове елити. И се прави една селекция постепенна на тези, които са постигнали най-високи критерии.

Това поясни Иванов за технологията на взимането на решение, но не последва въпрос колко целогодишни прояви на Ахмед Доган през 2015 г. са "проследили" селекционерите...

Не се мина и без знаковата дума "стабилност":

Защото Ахмед Доган със своите макар и редки изявления и позиции (всъщност имаше само едно известно изявление - на коледната конференция, б.р.) е един гарант за балансираност, за стабилност в Движението, в неговата си партия, сред българските мюсюлмани, а като цяло - сред българското общество. От друга страна уважението на другите политически лидери към него съвсем не намалавя.

... С визионерството, което той демонстрира в своята макар и импровизирана първоначално реч на коледното тържество, беше дезавоалиран Лютви Местан, използва шпионско понятие Иванов.

На въпросното тържество Доган поставил проблемите, които са остри, на 3 нива – глобално, европейско и регионално, "точно и правилно, с мнението на добър диагностик".

Той далеч не беше ласкав към низвергнатия Местан, който имал "самоопиянение от изказа" и показвал, че е човек "на повърхността и е лековат". 

По повод - имало ли е натиск от Министерството на отбраната (което Иванов нарече МНО - със старото му соц. име Министерство на народната отбрана, б.р.), той го окачестви като "някаква шашкъния", която чиновниците направили половин час преди старта на награждаването. Те започнали да му звънят по телефона, че Доган "в никакъв случай не трябва да влезе там".

- Ако си купи билет, как да го спреме - допуснал и тази вероятност Иванов.

- ... Не, не, не! - отсекли от МО.

Затова пък Доган проявил визионерството си и в този случай: "Той беше казал предварително - като че ли някак и в този случай си заслужи наградата... Ако дойда, най-верятно ще ви разваля конференцията, защото целият журналистически интерес ще бъде насочен срещу мене", предаде Иванов скромните думи на "визионера".

В студиото беше и журналистът от сайта "24 Родопи" Илхан Андай, който разкри, че отпреди 10-ина дни в парламента се  завъртяла новина, че ще има черни печати за Доган, и Пеевски, но и за тримата, управляващи ДПС в момента - Рушен Риза, Мустафа Карадайъ и Четин Казак. Той обаче го отдал на "психоатака", идваща от кръговете около Лютви Местан.

Такава атака си върви и по региони. Тези неща ги измисли инженерът на партията ДОСТ, който не е Местан – умен човек, подготвен, минал през доста перипетии и засега се държи перфектно. Не е български гражданин – в политическия елит в България толкова добри хора няма. В смисъл на комбинативни, уточни Андай.

Според него на Местан е даден "готов типов проект, който той трябва да реализира в България". 

На терена има двама – Доган и Ердоган. Всичко друго са лозунги, транспаранти, викове на агитките, заключи той.

Според него делегати на коледната конференция (за която Димитър Иванов каза, че речта е била "макар и импровизирана първоначално", б.р.) първо видели чернова на речта на Доган и отказали да идват.

Местан беше оръжие в ръцете на Доган, сега е оръжие в ръцете на Ердоган. Има един титаничен сблъсък. И вече инженерът, който създава партия ДОСТ, засега играе печеливши ходове, заключи журналистът.

"Доган винаги е заемал ясна независима, пробългарска позиция", завърши след него Димитър Иванов.