ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

Мистериозни дейности се случват тези дни около Квадрат 500, или Българския Лувър, както стана популярна Националната галерия. Ето фактите: Министерството на културата възлага с договор от 10 февруари „Преработка на инвестиционния проект за обект „Национален музеен комплекс – Юг, сгради по улица „Оборище“, кв. 500, м. Центъра – зона А7 по плана на гр. София“. От документите, с които разполагаме, се вижда, че 10 дни по-рано, на 1 февруари 2016 г. е сключен договор за архитектурно проектиране с „Янко Апостолов Архитекти“ ООД на стойност 64 995 лева без ДДС. 

Казано по-простичко – министерството възлага на арх. Апостолов – същия, който през 2011-а спечели конкурса за проект за БГ Лувъра, да направи промени в собствения си одобрен единодушно от журито и заплатен проект, срещу още 65 000 лв. Междувременно музеят вече е открит, макар и без да е довършено южното му крило.

Възникват поне четири въпроса, които се опитахме да зададем на проектанта и в министерството:

1. Какво налага препроектирането на вече приетия обект?

2. Какъв е смисълът от конкурс и жури, ако след това министерството може самолично да възлага промени по спечелилия проект?

3. Какви промени да очакваме във фунциониращата сграда?

4. Законен ли е  вече сключеният договор, след като в сайта на Камарата на архитектите в България срещу името на арх. Янко Апостолов пише „Проектантска правоспособност: Отложено право на ПП“, като „ПП“ означава проектантска правоспособност. 

Проектът на архитект Янко Апостолов

На телефонния номер, с който разполагаме, вместо архитект Апостолов отговори човек, който се представи като архитект Николай Борисов, негов колега – и ни обясни, че Апостолов е в чужбина, защото не живее в България. На въпроса ни за отложените му права за проектиране, Борисов обясни първо, че това не е толкова важно и предположи, че информацията в сайта не е актуализирана. Когато се поинтересувахме какво налага препроектирането, архитектът ни посъветва да търсим информация от възложителя – тоест от Министерството на културата.

Изображение на проекта за вътрешен двор на Квадрат 500. В отражението се вижда първоначалният вид на проекта на Янко Апостолов за южното крило на сградата.

„Площад Славейков“ отправи въпросите към възложителя, отговори ни Радка Петрова, директор на Дирекция „Връзки с обществеността“. Г-жа Петрова обясни, че като възложител имат право да поискат преработка на проекта, а са го поискали, за да не се събаря южното крило, а само да се преустрои. Договорът бил сключен от тях с юридическо лице.

Тези отговори пораждат нови въпроси: Защо все пак не трябва да се събаря южното крило – нали така е било по проекта, одобрен от журито? Какво налага промените в приетия проект? Парите ли свършиха или нещо друго? Чакаме отговорите.

ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ