Забраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция е проверка дали държавата би застанала зад своите граждани, коментира пред бТВ последният началник на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов. Само два часа, след като вчера оглавяваният от Иванов Институт за изследване и развитие на лидерството в информационна среда даде награда на Ахмед Доган за лидерски принос към държавността, гръмна новината за наложената от Турция мярка, която още не е официално потвърдена.

"Какво значи проруски агент? Не е възможно да има такава формулировка, или си агент, или не си, няма про-", коментира Иванов публикации в турски медии покрай "черния печат" за двамата политици от ДПС.

"Доган е български гражданин, той е изявен политик. Даже бях чел някъде, че в рамките на ЕС това е най-изявения политик мюсюлманин", добави той.

Според Иванов мярката е наложена поради "разлома, който е настъпил между двете тенденции сред мюсюлманското население на България, едната отстоявана от Доган и другата, лансирана от Лютви Местан".

Бившият шеф на Шести отдел на Шесто препрати към Турция новия политически проект на екслидера на ДПС Лютви Местан ДОСТ:

"Не мога да знам дали Турция стои по някакъв начин, политически или материално, но морално стои зад него. Дори значението на проекта, е турска дума. Няма друга партия в България, която да се назовава с дума от турски език.

Дост, приятел, това е предизвикателство към българщината, ако искате", казва Иванов.

Иванов обясни и вчерашната награда за Доган, която почетният лидер не се яви да получи лично:

"Възможно е да има известни различия в тълкуването на тази награда. Доган 25 години е прозрачен, видим като политик в българската политика. Прозрачното и видимото е неговата визия, неговите послания. Ние му връчваме не Оскар за цялостно творчество, а награда за лидерство 2015 г. Като политически лидер се изяви най-силно, дори с паметната си реч, дори с това, че реагира изключително бързо."

В студиото на бТВ се включиха и депутати, които също коментираха забраната за Доган и Пеевски.

"Това е сигнал от турското правителство към мюсюлманската общност в България: ние не харесваме този лидер, негласно подкперяме друг", коментира независимият Георги Кадиев. Според него това е грешка, защото очевидно вървят към разцепление на тази общност.

"Делян Пеевски е проблемът, Делян Пеевски е човекът, който е главният проблем на българската външна и вътрешна полиитка. Пеевски държи касичката на ДПС. Пеевски и притежаваният от него "Булгартабак" са замесени в контрабанда на цигари на територията на Турция, а даже и на Ислямска държава", заяви друг независим депутат - Велизар Енчев.

Иванов отхвърли тезата за контрабанда:

"Не, не, става дума за опит за иницииране на държавна политика. Турция винаги е гледала на турското малцинство в България като на свои хора и винаги е искала да упражнява влияние, да формира нагласи. И може би сега за първи път в последната година български политически лидер се опитва да скъса тези връки на зависимост между водачите на българските турци и турското ръководство, турските държавни служби."

Според Димитър Иванов решението на Турция дава шанс на Ахмед Доган "да докаже своята правота".