Вицепремиерът Румяна Бъчварова определи като грешка на езика вчерашното си изказване, че управляващите партии подкрепят строителството на втори лифт в Банско.

След правителственото заседание в сряда бе съобщено, че Съветът за развитие към правителството е одобрил изграждането на втори кабинков лифт в Банско, но по-късно стана ясно, че такова решение няма. 

Бъчварова уточни, че темата на дискусията са били споровете с концесионера на ски съоръженията "Юлен" за точната територия на концесионната площ и дължимата такса към държавата. 

"Основната тема беше позицията, която правителството трябва да има по отношение на концесията от 2001 година. Само преди година министър Василева спомена, че се налага такова решение на правителството и една година изчакваме позицията на коалиционните ни партньори за това", коментира Бъчварова пред БНР. 

По-рано днес министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че смята за задължително изграждането на повече лифтове. 

"Не знам защо тази дума се възприема като нещо страшно. Лифтовете са най-екологичният транспорт и те не служат само за това скиорите да ги ползват, за да карат ски, а служат за екологичен достъп целогодишен до планината", каза тя.

Според Ангелкова нови лифтове трябвало да се появят както на Банско, така и на Витоша, Пампорово и Боровец. 

Министърът на туризма и колегата ѝ от спортното ведомство Красен Кралев днес участваха в кръгла маса за развитието на зимния туризъм в столичния "Интер Експо Център". Събитието, на което присъства и ски легендата Марк Жирардели, обаче бе прекъснато от екоактивисти, които ги обвиниха в лобизъм в полза на "Юлен".

Това даде повод на Владимир Каролев, съветник на икономическия министър Божидар Лукарски, да напише във фейсбук, че "медиите в България получават пари от НПО-та, поради което отразяват циркаджийските им номера."