Парламентарната бюджетна комисия взе решение да внесе на първо четене промени в т.нар. закон "Цонев-Пеевски", както накратко е известен Законът за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици.

Според промените се предвижда допускането на компании с офшорни собственици в обществените поръчки и други дейности, при които се изразходват обществени средства, но ако те не притежават контролиращо участие. Но за някои дейности като получаването на лиценз за банкова дейност, пенсионно осигуряване или застраховане, получаване на концесия, се въвежда праг до 10% офшорно участие.

Прагът от 10 на сто се определя и прилага общо, когато две или повече дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, са под общ контрол или едното от тях контролира другото/другите дружества, предвижда законопроектът.

Променя се и самото наименование на нормативния акт, който вече ще се нарича Закон за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици

ОФШОРКИТЕ ПАК С ПРАВО ДА УЧАСТВАТ В ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

До промените се стигна, след като още през лятото на 2014 г. Европейската комисия изпрати въпроси, в които посочи, че разпоредбите на закона нарушават свободното движение на капитали, свободата за установяване и свободата на предоставяне на услуги и правилата относно обществените поръчки.

"От зададените 22 въпроса кой от кой е по -тъп", коментира Йордан Цонев по време на заседанието на комисията. "Един от тях беше вярвате ли, че законът ще изпълни целите и задачите, с които е създаден", даде пример той.

"Целта е да не въвеждаме такива тежки рестрикции. Казват ни, че законът е толкова тежък, че Европа не може да го преглътне", обобщи Йордан Цонев, като посочи, че в друга страна от ЕС няма подобен закон.