Преференциалното гласуване продължава да бъде спорен въпрос между ГЕРБ и Реформаторския блок. Това стана ясно днес след поредния кръг консултации между двете формации по повод предстоящото подписване на анкес към коалиционното им споразумение. Другата спорна тема е прагът за регистрация по ДДС.

"Продължават различията ни по тези въпроси и се надавям през уикенда да се вземе окончателно политическо решение от двете страни".

Това коментира Даниел Вълчев, който е представител на ДБГ в преговорния екип на Реформаторския блок. Цвета Караянчева (ГЕРБ) пък е убедена, че противоречията не са драматични и другата седмица анексът ще бъде подписан.

ГЕРБ са против преференциите в сегашния им вид, защото според тях те водят до висок процент недействителни бюлетини. Според тях те са били 14% на последните местни избори. Герберите също така изтъкват, че прагът при вота за общински съветници е 7%, което означава, че в по-малките населени места са достатъчни само няколко десетки гласа, за да бъде разместена листата. Единствената отстъпка, на която са склонни реформаторите е, праговете да са различни в зависимост от броя на избирателите в общините.

Анексът към споразумението ще касае почти всички ресори на управлението. Предвижда се на всеки три несеца да се прави оценка за хода на реформите.