Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преференциалното гласуване продължава да бъде спорен въпрос между ГЕРБ и Реформаторския блок. Това стана ясно днес след поредния кръг консултации между двете формации по повод предстоящото подписване на анкес към коалиционното им споразумение. Другата спорна тема е прагът за регистрация по ДДС.

"Продължават различията ни по тези въпроси и се надавям през уикенда да се вземе окончателно политическо решение от двете страни".

Това коментира Даниел Вълчев, който е представител на ДБГ в преговорния екип на Реформаторския блок. Цвета Караянчева (ГЕРБ) пък е убедена, че противоречията не са драматични и другата седмица анексът ще бъде подписан.

ГЕРБ са против преференциите в сегашния им вид, защото според тях те водят до висок процент недействителни бюлетини. Според тях те са били 14% на последните местни избори. Герберите също така изтъкват, че прагът при вота за общински съветници е 7%, което означава, че в по-малките населени места са достатъчни само няколко десетки гласа, за да бъде разместена листата. Единствената отстъпка, на която са склонни реформаторите е, праговете да са различни в зависимост от броя на избирателите в общините.

Анексът към споразумението ще касае почти всички ресори на управлението. Предвижда се на всеки три несеца да се прави оценка за хода на реформите.

Ключови думи

Коментари

То остава и тях да ги махнат!

Avatar

Ами като сте масово неграмотни и една бюлетина не можете да разчетете, ще ги махнат. То бива да си гьон, ама 14% да не могат да се справят с едно квадратче и едно кръгче... Резил вселенски!

Ще се разберат някакси!Все пак,останаха само комунисти!

Avatar

Комунистите са в опозицията - БСП, ДСБ, ДПС и Атака - БСП, ДСБ, "Атака", ДПС и "Движение България на гражданите" - заедно срещу ГЕРБ Read more: http://parlamentarniizbori.blogspot.com/2013/04/pregled-na-pechata-dnes.html#ixzz3zrrlAEYt

Абе този мазник вълчев нали декларира преди година,че излиза от политиката! как изведнъж стана говорител на брока? И никой да не се чуди защо с такива нещастници РБ се разпада

Avatar

Е как така за една година от спасители на нацията, когато бяха със сектата, изведнъж се превърнаха в нещастници?

До нефелното анонимче

Нефелно, идиотче - тъпо анонимче! НЕОСВЕДОМЕН ТРОЛ си, защото бъркаш Доган и Костов с Вълчев.Професорът НИКОГА НЕ Е излизал от политиката, защото е зам.председател на Партия и НАЙ-УМНИЯ, НАЙ-КОМПЕТЕНТНИЯ юрист-политик!

hanseatic

ГЕРБ и НДСВ продължават да спорят за преференците!

Югозомби

Ще бъда много разочарован от ГЕРБ, ако преференциалното гласуване бъде премахнато или пък прагът му се повиши толкова, че да го обезсмисли напълно. Предполагам, че има чисто технологични решения, които да намалят опасността от объркване и подаване на недействителни бюлетини, тоест такива, в които е попълнела графата за преференции, но не и графата за партии. Например като се въведат две отделни бюлетини, една за партии и друга за преференции, при което човек да има право да избира дали да попълни и двете или само онази за партии. Или пък като в една бюлетина полетата за двете гласувания, за партии и преференции, бъдат разделени пространствено, да речем разположени едно под друго, отгоре за партии и отдолу за преференции, с широка празна ивица между тях.

Югозомби

П. п. Идеята да се въведат различни преференциални прагове при различните видове избори би имала смисъл, но само ако не се стига до нива, които ще направят практически невъзможно преподреждането на листите. Необходимо е намирането на балансирано решение. Дали обаче застрашените от загуба на контрол върху подреждането на избирателните листи партийни ръководства няма да се изкушат да отнемат това право на гражданите?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.