Един от адвокатите на обвиняемия банкер в изгнание Цветан Василев - Константин Симеонов, заяви пред бТВ, че от обявените във вторник от синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) списъци с влогове на политици и магистрати, липсват имената на дъщерята и зетя на вицепрезидента Маргарита Попова. Минути по-късно Попова се включи в ефира и декларира, че нито синът, нито дъщеря ѝ имат милиони в банката, а само съпругът ѝ си знаел колко пари държи на влог там.

АДВОКАТ НА ВАСИЛЕВ: КЪДЕ СА ПАРИТЕ НА ДЕЦАТА НА МАРГАРИТА ПОПОВА?

Клуб Z направи справка в регистъра на Сметната палата, Търговския регистър и всички досега известни списъци с депозити - официални и неофициални, излезли след поставянето на КТБ под надзора на БНБ и последващото ѝ обявяване в несъстоятелност.

Откъде започваме? Маргарита Попова има две деца - син и дъщеря, които се казват Николай и Константина. Съпругът ѝ се казва Йордан.

Споменатият от г-н Симеонов зет на г-жа Попова е Евгени Танчев - брат на депутата от парламентарната група "Български демократичен център" Светлин Танчев.

В списъка на синдиците от вторник Йордан Попов е вписан с влог от 16 770,88 лв. в КТБ. Той няма кредити от банката. 

От проверката в неофициалните списъци излиза единствено името на Евгени Танчев. Той е имал 811 527 лв. според списъка на Топ 510-те вложители, който Клуб Z публикува през ноември 2014 г. На негово име няма кредити, отпуснати от банката. И все пак, този списък не е верифициран, въпреки че от съпоставянето на данните от обявените от синдиците официални списъци данните в него се потвърждават.

Иначе името на Евгени Танчев отсъства от досега огласени списъци от синдиците, където би могъл да попадне като физическо лице - на хората и фирмите, на които са предоставени преференциални лихви, както и на клиентите, които са правили цесии или прихващания с депозити.

ВИЖ ТОП 510 НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ В КТБ

Но Евгени Танчев не е лице, което попада в обхвата на списъка на лицата, заемащи висши държавни длъжности на Сметната палата, така че няма как да бъде обявен в списъка, който синдиците на КТБ огласиха преди два дни. Там освен лицата, заемащи съответните длъжности, се огласяват данни за имуществото само за техните съпрузи и ненавършили пълнолетие деца. А и двете деца на вицепрезидента са пълнолетни.

Това обяснява противоречието в изказванията на Константин Симеонов и Маргарита Попова от тази сутрин.