След остър дебат две комисии на парламента приеха предложенията на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" за съдебни реформи, с което те отиват на обсъждане в парламента.

Предложенията бяха обсъждани вчера на съвместно заседание на Комисията по правни въпроси, Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и представители на инициативата.

Общо 7 са идеите на гражданската инициатива:

1. Да се премахне методическото ръководство на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори.

2. Да се намали мандата на главния прокурор от 5 на 7 години и работата му да се оценява след първите три, да се намали мандата и на членовете на ВСС от 5 на 3 години.

3. Да се създаде длъжност "заместник главен прокурор за борба с корупцията", независим от главния.

4. Да се намали парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 членове, и те да се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутати.

5. Да се раздели ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска.

6. Да се въведе явно гласуване във ВСС

7. Всички административни актове да могат да се обжалват.

Както е видимо, част от тези предложения влязоха в сила с промените в Конституцията.

Дебатът започна остро, с нападки и от двете страни.

Любомир Авджийски от "Правосъдие за всеки" заяви, че част от народните представители не знаят за какво са на дебата или в парламента.

"Не знаят от кого са избрани. Искате ли по същество да дискутираме нашите предложения или не, за да знаем дали да знаем или да отидем да вършим работа, която хора на 40-50 години имат за вършене."

Председателят на комисията Данаил Кирилов отвърна, че би трябвало да се изведат представителите на гражданската инициатива с охрана заради този тон.

"Това, че вие не познавате правилника и сме ви наредили, където слагаме всички вносители на МС, не би трябвало да ви заблуждава, че това ще бъде един театър, в който ние ще бъдем вашите статисти. Абсолютно неуважителен е тонът ви. В тези искания имахме хармония. Подкрепили сме тези текстове по дебатите в законопроекта за изменение на Конституцията", подчерта той.

След това обаче дебатът се нормализира и протече, по последвалите оценки и на двете страни, значително по-продуктивно. Това приключи и с решението, че предложенията отиват в пленарна зала.

"От това съвместно заседание в деловодството по най-бърз начин ще бъде внесен доклад. Приетият проект за решение ще бъде предложен в пленарна зала. От там почва дебатът. В пленарна зала е възможно да се въобнови изцяло дебатът, който водихме тук. Окончателното решение на пленарна зала е съобразно гласуването там. Нямаме спор, че подркепяме инициативите. Въпросът е конкретният законопроект и конкретното гласуване", обясни накрая председателят Данаил Кирилов.