Правителството излезе с уточнение, относно думите на вицепремиера Румяна Бъчварова по повод строежа на втори лифт в Банско. След заседанието на Съвета по развитие Бъчварова каза, че този въпрос е бил поставен от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Тя обясни, че има разбиране, че в тази посока трябва да се работи, като от позиция са се въздържали единствено от Реформаторския блок.

От пресслужбата на МС уточниха, че по време на заседанието на съвета е бил поставен въпросът за позицията на коалиционните партньори по отношение концесията от 2001 г., свързана със защитени територии в община Банско.

"Преди една година беше представен резултатът от работата на междуведомствената работна група и участниците в съвета все още не са изразили окончателни позиции по нея. Беше предложено партиите да изпратят становища, които до този момент не са получени.  Днес представителите на коалиционните партньори изразиха мнения, че решение по въпроса за концесията трябва да бъде взето. Участниците приеха, че за формиране на обща политическа позиция трябва да се има предвид и мнението на партиите от Реформаторския блок, което може да се получи най-рано следващата седмица. Не е поставян и разглеждан въпросът за изграждането на втори лифт в Банско. Съветът за развитие е формат, в който се обсъждат и координират политически позиции на коалиционните партньори. Той не взема решения от компетенциите на изпълнителната и законодателната власт, а дискутира идеи, проекти и допълнения към Програмата за управление на правителството".

Това се казва в съобщението на секретариата на Съвета за развитие към Министерския съвет.