Редакциите на медиите в интернет не носят отговорност за коментарите на читатели във форумите под публикациите. Това реши Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) по жалба на унгарски уебсайт осъден в страната си от агенция за недвижими имоти заради бележки на читатели по неин адрес, от които тя е била недоволна.

Index.hu, унгарски новинарски и информационен портал, е ищец по делото заедно с МТЕ, организация на доставчиците на интернет съдържание. Унгарски съдилища преди това са решили, че порталът и МТЕ са нарушили закона, като са позволили читатели да публикуват серия нецензурни коментари под материал за фирмата за недвижимости. Публикацията я уличавала, че несправедливо таксува потребителите, които публикуват обяви онлайн.

Index.hu твърди, че веднага е изтрила обидните бележки и че не може да отговаря за всичко, което читателите и пишат във форумите. 

В решението си съдиите заявяват, че унгарският съд не е третирал равнопоставено конкуриращите се права на издателите (на свобода на изразяването) и на компанията (на уважение към търговската ѝ репутация).  

ЕСПЧ казва, че унгарските съдии са приели на доверие твърденията на фирмата, без внимателно да проучат поведението на всяка от страните и са пренебрегнали обстоятелството, че уебсайтът е изтрил крамолните коментари.

"Макар обидни и вулгарни, инкриминираните коментари не представляват несъмнено незаконна реч; и те със сигурност не представляват език на омраза или подбуждане на насилие", пише в решението.

В него е отбелязано и че унгарските съдии неправилно са смесили репутационните търговски права на юридическо лице с правата свързани с личната репутация, които имат само физическите лица. 

Решението означава, че уебсайтовете в Европа няма повече да бъдат държани отговорни за нецензурни, но ненарушаващи закона бележки на читатели, стига да имат система за администрирането им и нарушаващите закона коментари да бъдат заличавани, ако съд поиска това, се казва в съобщение на съда за медиите.