ДПС депутатът Делян Пеевски е направил доста по-изгодна сделка за сградата на бТВ от предварителните оценки за сделката. Цената за нея не е 25,5 милиона лева, а само 2,8 милиона евро, съобщи "Капитал"

Пететажната модерна постройка край столичното "Околовръстно шосе" е специално проектирана с 6 телевизионни студиа. А от миналата година Пеевски си има и собствена телевизия - "Канал 3".

Изданието съобщи, че разполага с копие от нотариалния акт за продажбата на имота.

Причината за разминаването с първоначалната оценка за цената е, че за материален интерес при покупко-продажба на имот се приема по-голямото от уговорената цена или данъчната му оценка. Идеята е така да се защити публичният интерес, като местната такса от 2%, както и таксата за вписването (0.1%) и нотариалната такса се изчисляват спрямо материалния интерес - т.е. ако някой сключва сделка на занижени цени с цел избягване на ДДС, поне общината да си събере таксите поне по данъчна оценка, уточнява "Капитал".

В конкретния случай данъчната оценка на имота е 25 495 063,10 лв. или около пет пъти над договорената между Пеевски и bTV цена. Затова и това число е вписано като материален интерес и купувачът би трябвало на тази база да е платил и над 500 хил. лв. такса на Столична община.

Само ден преди изповядването на сделката за бившата сграда на бТВ "Балканска медийна компания" е продала свой имот на столичния бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 161 за 6,85 млн. лв на компанията "НСН Инвестмънт". Тези средства са били напълно достатъчни да покрият плащането към "БТВ медиа груп".

Остава въпросът обаче откъде са парите на "НСН Инвестмънт", в която Пеевски държи 90 процента от собствеността, а останалите 10 на сто са на майка му Ирена Кръстева. Именно тази компания се оказа собственик на 5% от "Булгартабак", на 18% от "Юрий Гагарин" и предстои да финализира сделки за придобиване на 50% от "Техномаркет" и за "Химко", Враца.