"Когато поискахме оставката на ВСС, знаете каква беше реакцията - че това е намеса в тяхната работа. Ако сега направя подобен коментар, сигурно реакцията ще бъда същата, затова мисля, че вие медиите най-добре можете да застанете пред тези, които имат влогове, и да им зададете тези въпроси. И аз мисля, че е редно да го направите."

Това каза в кулоарите на парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ, председател на временната парламентарна комисия, разследваща КТБ. Тя коментира последната порция списъци, в която може да се види, че изключително голям кръг чиновници, депутати, общински служители и други лица от държавната администрация са държали влогове в банката. В новите списъци има поне двама настоящи членове на Висшия съдебен съвет..

ПЪЛНИЯТ СПИСЪК: ВЛОГОВЕ НА ПОЛИТИЦИ И МАГИСТРАТИ В КТБ

Атанасова призна, че "насажданото" в общественото мнение твърдение, че КТБ е банка на властта, било донякъде вярно - "но като че ли най-вече на съдебната власт." 

Клуб Z все още не е обработил цялата информация от последните списъци, което може да очаквате днес, но в тях освен магистрати, има и много представители на другите две власти. 

"Аз мога да кажа, че от това, което видях като списъци, е видно, че да, няколко човека от политическата партия, която аз представлявам, имат влогове в тази банка, но мисля, че по-важното е всички останали, които имат огромни по размер влогове, милиони, да бъдат проверени и питани от вас, медиите," призова отново тя.

Атанасова похвали не само подопечната й комисия, но и Фонда за гарантиране на вземанията и квесторите, които според нея са си свършили прекрасно работата.

"Основната цел на комисията КТБ беше именно това - не само да осветли целия процес, дали тази банка е функционирала нормално, или е функционирала като пирамида, което безспорно се доказа. И второ - да промени законодателството така, че цялото ни общество да види кои са реалните вложители и кредитополучатели, било то физически, юридически лица или политически партии."