„Ние нямаме нацисти, които сега правят Кристална нощ в Берлин. Но имаме нацисти в Гърция, които правят подобни неща в гръцките предградия - те атакуват посред нощ магазините и домовете на мигрантите. Има големи разлики, но от гледна точка на един икономист, има и ужасяващи прилики“, коментира бившият министър на финансите Варуфакис, пред "Индипендинт". 

Европа се плъзга към „модерни 1930-години“, предупреди той, след като основа ново движение, което по неговите думи ще „демократизира“ континента, предаде "Фокус". Варуфакис обяви снощи в Барлин визията си за проекта ДИЕМ 25 (Движение за демокрация в Европа 2025). Самоопределящият се като „Марксист-еретик“ гръцки политик подчерта, че иска да отнеме властта от безотговорните, авторитарни елити и да я предостави на европейските граждани.

Според него високото ниво на безработица в еврозоната е една от най-важните причини за съществуващото напрежение в Европа.

„Безработицата все още е на кризисни нива, два пъти по-високи от тези в САЩ и Великобритания, които в момента постигат това, което икономистите наричат „пълна заетост“. Ако безработицата в САЩ и Великобритания беше все още 10-11%, правителствата щяха да рухнат. Но в Европа ние все още нямаме демократичен процес“, твърди Варуфакис.

Според него, Европа е управлявана от елит, който е по-безотговорен от всякога, а Европейският парламент е беззъб орган - 
„Парламент само по име, парламент , който не може да създава закони“.