Атака срещу председателката на ЮНЕСКО и евентуален кандидат за председател на ООН Ирина Бокова започна американският в. "Уолстрийт Джърнъл" . Според изданието, "ако трябва да е жена от Източна Европа, има по-добра алтернатива - Кристалина Георгиева".

Статията идва ден след като Георгиева заяви недвусмислено, че планира да продължи кариерата си в Европейската комисия.

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ОТКАЗВА НОМИНАЦИЯТА ЗА ШЕФ НА ООН?

Според изданието, Бокова е "българска жена с комунистическо минало и неприятелски действия срещу интересите на САЩ", която е подкрепена от Хилъри Клинтън, следвайки политиката на кандидат-президентката на демократите да иска повече лидери жени.

Това не означава, че вестникът е крайно положителен и към Георгиева.

"Кристалина Георгиев, макар да не е идеалният кандидат – сред почитателите ѝ е Джордж Сорос – не е обременена с политическия багаж на Бокова. Дясноцентристкото правителство в София може да номинира Георгиева, ако срещу Бокова има глобална опозиция", пише още в редакционния коментар.

Според изданието в момента Бокова лобира в САЩ и то пред хора на Клинтън. Ако обаче Щатите се противопоставят активно на кандидатурата й, тя нямало да има никакви шансове.

"Обама си тръгва след 11 месеца и следващият президент ще се нуждае от ръководител на ООН, който не е враждебен на американските интереси", обобщава "Уолстрийт Джърнъл".