Представете си 540 танцуващи робота и 20 неонови дрона, пише "Форин полиси".

Това бяха поддържащите танцьори по време на едно от най-забележителните събития в Китай - китайската новогодишна гала вечер, шоу маратон с патриотични и културни теми. С него се отбелязва настъпването на новата година по китайския календар. Това е най-голямото тв събитие в света. През 2015 г. около 690 млн. души го гледаха. Само за сравнение Super Bowl през м. г., който счупи американските тв рекорди, привлече едва около 114 млн. зрители през тв екраните.

Роботите и дроните се впускат в танци, докато 47-годишният певец Сун Нан пее с цяло гърло "Да се втурнем към върха на света".

"Светът е точно пред мен, бъдещето е пред мен, земята е под краката ми", се казва в тази проникновена песен, изпълнена с патриотични послания. Сун Нан пее, а роботизираната армия танцьори удря с крака и размахва ръце в пълна хармония. От статия в органа на Комунистическата партия на Китай става ясно, че диско армията, която доста напомня на имперските щурмоваци от "Междузвездни войни", е създадена в технологичен хъб в провинция Гуандун.

Вятърът на промяната в политическия климат в Китай често може да се усети като се проследи съдържанието на грандиозното шоу, което минава през одобрението на властите. М. г. в няколко скеча се коментираше доскоро темата табу за корупцията. Сега акцентът е върху контролираните от държавата иновации. Централната власт иска да съживи икономиката като се развиват роботизацията, производството на компютри и другите технологични сектори.

Тук е видеото от диското на роботите. Гледката е доста стряскаща.