Новата партия на Лютви Местан ще се нарича Демократи за отговорност, свобода и толераност (ДОСТ). Това каза самият Местан пред Нова тв и поясни, че името е подсказано от речта на Ахмед Доган. На турски език дост означава приятел.

"Едно от най-важните изречения, които определям като крайно неприемливи е изречението, в което с говори, че "ако някой от ЕС говори реално за приоритет на свободата, толерантостта, отговорността, значи не познава реалността. Няма такова нещо". ДПС се определя като либерална, демократична партия. Това отрицание на тези принципи е неприемливо", каза Местан.

Той коментира и твърдениятята, че неговата партия ще е протурска и фактът, че неговият политически проект бе обявен първо в турски медии.

"Не мога да бъда отговорен за интерпертациите на чужди медии. В продължение на десетилетия ДПС се коментираше като турската партия, предвид на преобладаващия етнически състав. Това са журналистически клишета. Каква ще бъде тази партия ще се види от манифеста, учредителната декларация. Ние ще създадем автентична, либерална, българска политическа партия. Стратегията да се определя като ислямистка е написана в едни лаборатории", заяви Местан.

Той поясни, че истинската причина за създаването на новия политически проект е, че в България има реална необходимост от ясен, либерален, евроатлантически, политически субект. Партията щяла да продължи правилните политики, които Местан отстоявал през цялата си политическа кариера, особено като председател на ДПС.

"Това не е разцепление на ДПС. Ако има разцепление то е породено не от нас. Ценностното разцепление настъпи с прословутата реч на Ахмед Доган. Там бях обвинен, че декларацията (за свалянето на руския самолет) е политически гаф. Категорично не споделям тази оценка. Речта на Ахмед Доган в съдържателен план е не просто грешка, тя е стратегическа грешка. Аз не избързах с намерението да обявя партия. 40 дни обикалям страната и регистрирам критична маса избиратели, които не споделят тази реч. По-голямата част от тях са избиратели на ДПС. Те се чувстват непредставени. Тези хора не могат да останат без представителство", обясни Местан.

И изтъкна, че цялата тази кампания срещу него, че е шпионин и национален предател е чиста проба заплаха.

"Близо месец мълча. Исках да видя докъде ще стигне тази атака срещу мен и хората, които са с мен. Стигна дъното, прескочени са всякакви морални, етични, политически, човешки граници. Не пощадиха и семейството ми. Оказа се, че живея в палати в полите на Витоша, големият син е посреднкът на сделката за ваксините, от което печели 39 млн. Аз се оказах шпионин, предател на националните интереси, национален лидер. Не съм тук, за да отговарям на медийните бухалки. Би трябвало колегите, които ме познават от десетки години, би трябвало да имат проблем със съвестта си. Но да не се занимават с нея, това ще попречи на тяхната кариера. Мога да нося бой, защото не съм бил галеник на съдбата", каза Местан.

Очаквайте подробности.