Новата партия, чието създаване се очаква да обяви Лютви Местан, ще е и с евроатлантическа ориентация, но и с протурска.

Такава прогноза направи социологът Андрей Райчев пред радио "Фокус". 

"Партията несъмнено ще бъде с евроатлантическа ориентация и, ще ме извините за прекия текст, но и протурска ориентация, такъв е генезисът на самия скандал между Местан и Доган. Местан не беше някакъв човек, който се бореше с Доган от самото начало. Те бяха единомишленици, съратници много дълги години. Тях ги раздели един въпрос – въпросът за Турция. Въпросът за Турция явно се решава от Местан в една посока на по-тясна сближаване, да не кажа съжителство, а за Доган това е неприемливо", смята Райчев.

Според него партията няма да бъде българо-турска партия, а ще се състои само от етнически турци като членски състав. Той все пак уточни, че става дума за гадаене.

Социологът коментира и въпроса дали ДПС има основания да се притеснява от появата на новата формация. "Не им е първица. В този смисъл те се държат ербап: „Преживяхме Октай, преживяхме Тахир, ще преживеем и Местан“, смята Райчев.  Той обаче акцентира на конфликта с Турция. 

По думите му една от причините Доган да сложи на мястото му Местан преди време е бил точно опитът да се потуши,да се смекчи този конфликт. Според Райчев това се е случило, но при Местан партията е отишла в другата крайност и почетният председател взел съответните мерки. Другият проблем, смята Райчев е, че архитектониката на ДПС все още страда от два основни дефекта, които я правят временна. Не се е сбъднало на практика това, което Доган говорил за българо-турска партия.

"Те постигат синтез, но само в ръководството, в елита. В членската маса синтез не е постигнат, тоест все още са си турците и другите малцинства, а минаха двайсет години и кусур. Това е партия, която много се държи на един човек, това е нестабилна работа. В този смисъл аз на мястото на Доган бих изпитвал безпокойство и по двете теми", отчете анализаторът.

Той добави и че Доган вече не владее 100% от турския етнос. "Някъде около 50-60% в зависимост от изборите гласуват за него от българските турци, останалите не гласуват за него", изчисли социологът.

Райчев формулира още един проблем. "Има и трети въпрос, който ще бъде така вълнуващ и ще видим как ще тече. Това е въпросът за българските турци в чужбина, тоест в Турция. Тъй като там държавата е ясно на чия страна ще бъде, техният вот не е ясен. По-скоро даже може да подозираме, че ще бъде в една неизгодна за Ахмед Доган посока", смята той.

Райчев предпазливо коментира шансовете на бъдещата формация в шахматни термини. 

Ако Местан направи партия, между него и Доган щяло да се разиграе шахматна партия. Социологът определи двамата като "политически гросмайстори". 

"Доган е един изключително далече мислещ, разумен политик. Местан е един от най-умните политици въобще, които съм виждал в живота си, така че това ще е много интересно", реши да направи комплимент и на двете страни Райчев. 

Той продължи шахматните аналогии като прогнозира, че Местан ще играе дамски гамбит:

"Има и случайности в тази история, но ако върви само като шах, за да кажем каквото и да било, трябва да видим дебюта. Засега пешките са строени, фигурите са сложени отзад, но именно Местан ще направи Е2-Е4 или Д2- Д4, мен ако питате, той ще играе дамски гамбит. (Гамбит е вид дебют в шахмата. При него една от двете страни предлага в началото на партията жертва на фигура - обикновено пешка. Ответната страна има право да приеме или да откаже жертвата, оттам гамбитът се нарича приет или отказан. Жертвата се прави с идеята жертващият да получи някакво предмиство в играта. В някои случаи, както при приетия дамски гамбит, жертвата на материал е само привидна, ответната страна няма средства да задържи придобитото - б.р.)