Ужасена съм от страданията на цивилното население в Сирия, което се укрива в град Алепо и бяга от руските бомби и атаките на сирийската правителствена армия, заяви Ангела Меркел в Турция. Тя е на визита в нашата съседка и води разговори с колегата си Ахмет Давутоглу, предаде Ройтерс.

"През последните няколко дни изпитваме не само възмущение, но и сме шокирани от човешкото страдание, на десетки хиляди хора заради бомбените атаки от руската страна", заяви канцлерката в Анкара на обща пресконференция с турския премиер.

Давутоглу отбеляза, че Западът не трябва да толерира руските атаки от въздуха само защото е убеден, че Турция винаги ще отвори границата си за бежанците. Той обаче обяви, че Анкара ще го направи и този, за да спаси от смърт хиляди хора. Както е известно през последните дни на границата с Турция се изсипаха около 35 000 сирийски бежанци предимно от Алепо.

"Градът сега е обкръжен от правителствените части на президента Асад. Руснаците нанасят удари от въздуха. Тези действия носят огромни загуби. Заради бомбите на руската авиация хиляди сирийци бягат към границата с Турция", коментира Давутоглу, цитиран от ТАСС.

Турският премиер обеща още другата седмица да представи на Брюксел план как и защо ще бъдат изхарчени планираните 3 милиарда евро помощ за Турция за справяне с бежанците.