Все още продължава издирването на 46-годишния Николай Николов-Шатката и 48-годишния Хосе Луис Гевара Мартинез, които избягаха от Софийския затвор. По информация на bTV бягството е станало в сряда около 18:00 часа, докато двамата са работили на външен обект като парнаджии. Това отхвърля версията, че бягството е осъществено като на кино – с прокопаване на тунел под земята.

Тези хора не може да не бъдат заловени, освен ако нямат сериозна помощ отвън, прогнозира пред БНР експертът по престъпността Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Бягството за него било изненада, но пък показвало проблемите в затворите – корупция, състоянието в тях, финансирането.

Има едно крилато изречение, че в затвора може да се внесе дори самолетоносач, само че няма море. Т.е. там си има тарифа за говорене по телефона, постоянно ловят джиесеми“, каза Безлов.

Със сигурност някой им е помогнал – дали с информация, дали със затваряне на очи, дали и с двете“, коментира пред Нова телевизия разследващият журналист Миролюба Бенатова. Според нея, за да напуснеш затвора по този необичаен начин, трябва да имаш информация.

Бенатова обърна внимание, че затворът е построен през 1911 година и за времето си е бил много модерен, но днес е остарял.

Там надзирателите ходят с едни ето такива големи тъмничарски ключове, с които отключват килиите и с едни халваджийски тефтери отбелязват сутрин и вечер дали бройката им излиза. Така че само по себе си това място като бит предразполага да си тръгнеш оттам“, обясни журналистката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Николай и Хосе. Снимка МВР

Двамата избягали са се трудили на обект извън затвора неправомерно, защото срещу Хосе все още няма влязла в сила присъда, а Николай бил в началото на изтърпяване на своята 20-годишна присъда.

По непотвърдена информация на bTV, това е станало по нареждане на прокуратурата като благодарност за свидетелски показания.