И вторият финал в европейските клубни турнири - за Лига Европа, противопоставя отбори от Иберийския полуостров. Снощните полуфинални драми във втората по сила надпревара пратиха "Бенфика" и "Севиля" за финала в Торино на 14 май. В Шампионската лига за купата ще спорят мадридските "Реал" и "Атлетико". Сега поне има португалски отбор "за цвят".

Лисабонските "орли" удържаха 0:0 на стадион "Ювентус" срещу торинския гранд и след 2:1 в първия сблъсък отиват на финалната права. Английският съдия Марк Клатенбърг вдигна три червени картона - два на гостите и един на домакините. В края се стигна до спречкване между двете скамейки. През половината от втората част "Юве" игра с човек повече, а в един момент и с двама, но не успя да се възползва. Домакините изтърваха уникани ситуации за гол.

"Напред незаслужено продължава по-слабият отбор, "Бенфика" не ни надигра и в двата мача, изригна треньорът на торинци Антонио Конте. - Съдията също е виновен, защото позволи на португалците да симулират и да бавят времето. Доволен съм от нашето участие в турнирите този сезон."

"Бяхме по-добри от "Ювентус" и в двете срещи, демонстрира различна гледна точка наставникът на португалците Жорже Жезуш. - Италианците са силни, но ние се представихме отлично в защита. Ще се върнем отново тук и дано си тръгнем с трофея."

Чисто футболно трилърът бе по-голям във Валенсия, където местният тим заличи аванса на "Севиля" от 2:0 в първия двубой и водеше с 3:0 до последните секунди на добавеното време, когато Стефан Мбиа вкара за 1:3 и прати тима си на финал. "Валенсия" бе на път за нов паметен обрат, след като на четвъртфинала елиминира "Базел" с 5:0 от 0:3.

"Дадохме всичко от себе си, футболистите ми се вложиха до последно. Не е справедлива тази развръзка, ние повече заслужавахме да сме на финал от "Севиля", без да омаловажавам труда на нашия противник, отчете Хуан Антонио Пици, треньорът на "Валенсия". - Но това е футболът. Логиката невинаги тържествува."

"Уникално е, че класирахме по този начин, каза предводителят на севилци Унай Емери. - Направихме го с големи сърца след 0:3. Не паднахме духом, преследвахме си целта. Пожелавам късмет на "Валенсия".