Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Депутати от Реформаторския блок и ГЕРБ внесоха промени в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. С тях се постановява паметници и други символи на режима, поставени на видно място, да бъдат преместени в музея на социалистическото изкуство. А пред онези, за които това е невъзможно, да бъдат поставени указателни табели, в които да се казва, че те са свързани с режим, обявен за престъпен.

Клуб Z се обърна към някои от вносителите на законопроекта - Мартин Димитров (РБ), Петър Славов(РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ)

 

- Каква е идеята на вашия законопроект?

- Мартин Димитров: След обявяването на комунистическия режим за престъпен трябваше да се извървят още няколко крачки. А именно - премахване на комунистическите паметници. Когато те са преместваеми, да отидат в музея на социализма. а когато са непреместваеми да се сложи табела, че този режим е бил обявен за престъпен пред самия паметник. Примерно пред Паметника на съветската армия би трябвало да има такава табела. Въвеждаме санкции за държавните органи, които не предриемат такива действия. Това са областни управители, кметове.

Как може един режим да бъде обявен за престъпен и неговите паметници да си стоят по разни места? Да има паметник на Ленин, на Георги Димитров, на Цола Драгойчева, на Сталин. Чух, че в някакво село имало такъв паметник.

Петър Славов: Това е един закон, който действа от 2000 г. Той прави доста верни констатации, ако го отворите и прочетете. Но е закон, който не е породил действие. В интерес на истината не са много хората, които знаят, че комунистическият режим е обявен за престъпен със зкаон от 38-ото Народно събрание. Там изрично се посочва, че този режим е отговорен за демографската криза, за разбиването на икономиката, за разбиване на селското стопанство и т.н.

Това, което ние поискахме, е всички символи на тази епоха, която е обявена за престъпна със закон, да бъдат преместени от публичните места. Аз нямам никакъв проблем, ако някой е върл фен на този режим и в центъра на хола си реши да сложи бюст на Сталин примерно и всеки ден му се радва. Това си е лично право на всеки човек. Но когато на публични места се поставят подобни паметници, които изкривяват историческата памет за периода, подвеждат младите хора, които не са живяли през него и не си спомнят какво е било... Не помнят празните магазини, опашките лагерите и т.н. Напълно е възможно те да си изградят грешна представа за този режим. Нерядко се спекулира от някои политически сили как тогава едва ли не всички сме живели в мир и сговор и как държавата е процъфтявала. А тя практически фалира през 1989 г.

Ако става дума за глупави лозунги - примерно "Рейгън - враг номер 1 на тутраканската селищна система" - те много лесно могат да бъдат заличени. Ако става дума за предмети, които са някакъв вид паметници, тогава логичното е те да бъдат предадени в музея на политическото изкуство. Въвеждаме забрана да се изграждат такива паметници тепърва. На тези, които не могат да бъдат преместени веднага пък, да се постави табелка, че епохата на комунизма и БКП са обявени за престъпни със закон.

 

- Сондиралили сте мненията на други парламентарни групи? Дали вашият законопроект ще има достатъчно подкрепа, за да бъде приет?

- Мартин Димитров: Съвносител е колегата Методи Андреев, с което ние ангажираме ГЕРБ.

Петър Славов: Внесли сме го депутати от Реформаторския блок и ГЕРБ

 

- Но Методи Андреев не е представителна извадка на ГЕРБ, а е по-скоро самотен войн в много случаи?

- Мартин Димитров: Ще убеждаваме колегите. На мен ми е интересно, ако някой от управляващото мнозинство не го подкрепи, с какви аргументи ще стане това.

- Петър Славов: Действително за момента е само Методи Андреев. Но моите впечатления са, че по тези въпроси експертизата му е доста ценена в ГЕРБ. Надявам се да успее да ги убеди.

 

Ето какво отговори и самият Методи Андреев за шансовете си да убеди ГЕРБ да подкрепят промените:

 

- Г- Андреев, ще успеете ли да убедите вашите колеги от ГЕРБ да подкрепят промените в закона, на които сте съвносител?

- Това е въпрос на национална памет. Може ли, след като има закон от 2000 г., който обявява комунистическия режим за престъпен и никой не го е отменил, може ли след като 2008 г. Пражката декларация приравни престъпленията на нацизма с престъпленията на комунизма, а през 2009 г. има резюлиця на Съвета на Европа, след това тази резолюция е приета от нашия парламент... Та може ли такова шизофренно отношение към едни юридически факти, които всенародно са били обсъждани и подкрепяни?

Тук не става въпрос да ни представят като някакви пещерни антикомунисти. Става въпрос за следното: Може ли на публични места да има паметници на хора, за които българското общество е тежко разделено? Паметниците безспорно имат своята архитектурна стойност и тяхното място е в музей. Може ли да има паметник на Георги Димитров, който разделя българския народ на две? Може ли да има паметник на Цола Дагойчева в Бяла Слатина, защото тя била построила нещо в града? Дайте да се изясним. Нито Тодор Живков е построил нещо в Правец, нито Цола Драгойчева. Това, което са направили те, е било тежък конфликт на интереси. Използвали са служебното си положение, властта, която са имали. Парите са взети от нашите предци.

 

- И все пак вашите колеги от ГЕРБ ще приемат ли тези аргументи? Защото не всички са сякаш са на това мнение.

- Да прав сте, има и хора, които не са на това мнение. Аз съм убеден, че и при реформаторите има такива хора. Въпросът е не дали те го приемат. Те са гласували декларациите през 2009 г. Трябва да бъдем последователни. Как си представяте примерно в Източна Германия да издигнат паметник на Ерих Хонекер? Или примерно там някъде по Бавария да издигнат паметник на Хитлер? Или на Войчех Ярузелски в Полша или на Чаушеску в Румъния? Защо там не може, а в България може?

Паметник на Альоша в Бургас, паметник на Альоша в Пловдив, паметник на Съветската армия в София... Това са измислените идеологеми на този измислен период от нашата история. Тази наша инициатива е свързана с петицията за изучаване на тоталитарните режими в учебниците по история. Много е полезно да се изучават нацизма и комунизма заедно.

ПЛЕВНЕЛИЕВ ПОДПИСА ПЕТИЦИЯ ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ

Ключови думи

Коментари

Вяра

Достой хора, достойни народни представители! Трябва да ги подкрепим подобаващо!

П. Христов

12 художници - антикомунисти от град Варна нарисувахме с думи Русия ... (изпрати на приятел) *** РУСИЯ – ОСВИЕНЦИМ НА ЧОВЕЧНОСТТА ------------------------------------------------------------------------------------------- А Н А Т Е М А, РУСИЙО ! РУСИЙО, ТИ "ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО", РУСИЙО, ТИ ВРЪХ ЕВЕРЕСТ НА ТИРАНИЯТА, РУСИЙО, ТИ "ГУЛАГ" НА СВОБОДАТА, РУСИЙО, ТИ КРЕМЪЛ НА ПАЛАЧИТЕ, РУСИЙО, ТИ АЛЧНА МАСТИЙО, РУСИЙО, СРУТИ СЕ ЗАВИНАГИ УТРЕ В РАННИ ЗОРИ ! РУСИЙО, ЗЕМЬО БАНДИТСКА ! РУСИЙО, ЗЕМЬО ОБСЕБВАНА И УБИВАНА ОТ СВОИТЕ ЦАРЕ И БОЛШЕВИШКИТЕ БАНДИ… РУСИЙО, ТИ РОДЕН ДОМ НА КРАДЦИТЕ, ТИ САТАНИНСКАТА, ТИ ПОДЛАТА, ТИ ЛУКАВАТА, ТИ ПРЕСТЪПНАТА И КОВАРНАТА, ТИ, РУСИЙО, ВРАГ НА ЧОВЕЦИТЕ ! А Н А Т Е М А, РУСИЙО ! ТРИЖДИ ДА СИ ПРОКЪЛНАТА ОТ БОГА, ТИ, РУСИЙО – САТАНИНСКО ИЗЧАДИЕ … А Н А Т Е М А, РУСИЙО ! ОСТАВИ НИ НА МИРА, РУСИЙО – МАЙКА НА ВСИЧКИ ЗЛИНИ ПО СВЕТА … А Н А Т Е М А, РУСИЙО ! ТИ РУСИЙО, ЛЕНИН НА ЗЛОТО, ТИ РУСИЙО, СССР НА НАСИЛИЕТО, ТИ РУСИЙО, ЧЕ ГЕВАРА НА ГЛАВОРЕЗИТЕ. ТИ РУСИЙО, КРЕПОСТ НА ТЕРОРИЗМА ! ТИ РУСИЙО. ИЗВЕРГ ОТ ВЕКОВЕ... А Н А Т Е М А, РУСИЙО ! УДАВИ СЕ ВЪВ ВОДКА, РУСИЙО АЛКОХОЛИЗИРАНА ! ДОИЗПИЙТЕ СИ ВОДКАТА, РУСКИ СВИНИ И СЕ ИЗМИТАЙТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ! КЪШ, КРАДЛИВА ПАПЛАЧ ! СИКТИР ОТ ЖИВОТА НИ, РУСКИ БАНДИТИ ! ВЪН ОТ ДЪРЖАВАТА НИ КРЕМЪЛСКИ МАФИОТИ, ВЪН ! РАЗКАРАЙТЕ СЕ, ИЗРОДИ, И НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ ! НИЕ, СВОБОДНИТЕ ОТ ТЕБ БЪЛГАРИ, ТЕ ПРЕЗИРАМЕ, ЗАЩОТО СИ УБИЙЦА, РУСИЙО ! ГОСПОД ДА ТЕ ЗАТРИЕ, ИЗВРАТЕНА РУСИЙО – ПОБЕСНЯЛА КУЧКО КРАСНАЯ… А Н А Т Е М А, РУСИЙО ! РУСИЙО, ТИ МУТРО ДЕГРАДИРАЛА, СРУТИ СЕ УТРЕ ДО ОСНОВИ, ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ ! АМИН ! ----------------- пп БОГ ДА ЗАСИТИ С КАМЪНИ ЛАКОМИЯТА И АЛЧНОСТТА на крадците, простаците, тъпаците, гащниците, селяндурите - РУБЛОФИЛИ, членове на партиите : БСП, ДПС, АБВ, АТАКА – ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ… ! ---------------------------------------------------------------------------------- Речник: – сиктир – марш от тука, пръждосай се от тука… – " ГУЛАГ " – Главно Управление на ЛАГерите – Затвори за политически репресии в Съветския съюз. ( Политическите репресии в СССР - РУСИЯ се практикуват чрез дискриминираща политика, нарушаване на човешките права, злоупотреба с наблюдението, полицейско насилие, затвор, насилствено преселване, лишаване от граждански права, лустрация или насилствени действия като убийство, безцеремонни екзекуции, измъчване, насилствено изчезване и други незаконни наказания за политически активисти, дисиденти и цялото население ) ----------------------------------------------------------------------------------

Ако М Димитров прокара този закон , ще му простя всички глупости които направи като беше начело на СДС

Дейвид

Ако тези тримата малоумници, чиято елементарна мисия е да се харесат на реваншистки страсти и дроги, за да може да ги включат в новия т.нар. Проект на Костов и къневчета не бяха такива изпаднали неграмотници / единия е пловдивски сервитьор,другите нямат 2дена трудов стаж/, щях да се замисля за някой пореден напън на Маккартиста Макейн, но тук въпроса е медицински за освидетелстване,интересно е колко още цървули ще подкрепят тази глупост за отвличане на вниманието от осирането на т.нар. Реформатори.

А бе пикльо ниьеден, не разбра ли че примитивното оплюване не върви !? Иди си в Блиц и си злобей на воля с измислените компроматчета.

анонимен

Да подкрепим закона срещу кръвопийците в България.

анонимен

Три болни мозъка, особено третия прилича на все още махмурлия селяндур !

...

Обикновени комплексари-дребнопишковци. Особено Методи е известен с това :) Обикновен тъпанар, който няма да успее.

дебелян пеевский

Дори боят с неподвижни паметници, които не могат да отвърнат, е труден за седесарите. Теменуженият великан Костов не можа да ги събори, та тия жалки останки от "автентичното дясно" ли?

Развеселен

добра инициатива

Радан Пух

А с Костов ко ше праиме? Той да не би да е бил в затвора преди 89-та? А с Инждев-Ивайло? А Сашо-11 как ще дращи по виртуалните страници на КлубЗет да ни отваря колко е лош путин? Стига вече бе нещастници, всеки път като се осерете едно и също пробутвате. Идете на лекар бе хора, преди малоумния ви колега да е започнал да събира отпечатъци.

socialen

Най-добре е класическите пазарни либерали като Мартин Димитров, познати днес още като палеолиберали, неолиберали, либертарианци, пазарни фундаменталисти, монетаристи, обективисти и остеритетни фетишисти в полза на Олигархията, на 1ния Процент за сметка на Народа, да бъдат преместени в музея на Неолиберализма, за да видят всички защо Неолиберализмът и Либертарианството ме сринаха на 15.09.2008, барабар с цялата Неокласика. И да видят защо Народът мизерства от 26 години и загуби Стандарта на Живота след 1989 година. Същото се отнася и за другите откачалки като Андреев.

socialen

Борисов е член на БКП и като такъв се е клел в Свещеното дело на Партията и в идеалите на Комунизма и Марксизъм-Ленинизма.

socialen

Цецка Цачева беше главен секретар на градския комитет на БКП в Плевен и завърши РабФака. Цветанов е член на БКП и старшина от ДС, чието умственото ограничение не му позволи да направи мечтаната от него кариера в ДС.

socialen

Горните три откачалки на снимката вярват сляпо в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита, саморегулираща се сила! Това обяснява, защо се занимават с глупости.

анонимен

До две години паметниците символиращи окупацията на България от съветската армия ще бъдат демонтирани и това се знае от ръководстото на БСП.

анонимен

Законът не се изпълнява вече 15г.и дойде време да влезе в действие.

доживял

Въпреки,че не ги оправдавам много хора в миналото заради кариерата си влизаха в БКП.Много от тях сред близки хора ругаеха ,,любимата"си партия",а на обществени места я величаеха.След преврата направен от комунистите те взеха правилно решение и напуснаха,но техните бивши съратници продължават в хор - всички са маскари,да ама не.А що се отнася до паметниците на комунизма,мястото им е в музея да служат за урок как се е промивало съзнанието на народа.

Тия педалчета-партийци бяха паплачта, на която се крепеше властта. Те трябваше да са втората партида за лустрация след номенклатурата.

Николов

Някой, който е незабележим и неважен, за да блесне на сцената ,грабва комунизма като циганска мечка и го развежда, развежда ,докато току виж го забелязали, за да стане виден демократ. Помните ли Борисов как открадна десния електорат. Като започна да громи комунизма-бой,бой,бой-и накрая той, синът на видния номенклатурен кадър -антикомунист. Че и репресиран се изкара. Та и тия тримата. Пушилки, дано някой ги припознае. Ми като ще махат всички символи- ще забранят ли Смирненски, Радевски, Талев, Димов, Вапцаров, П. Пенев, и стотици невероятни български творци , творили при комунизма, създали истински шедьоври. Ми Стефан Цанев и Блага Димитрова-що не им изгорим книгите. Това ли е дневният ред на обществото. Истинските точки на днешния дневен ред го зададоха младите хора в Лондон. Ако лидерите на новата десница пак ще се опитат да ги припознаем, като развяват дрипавите пижами на комунизма-явно е, че не са в час и са обречени.

Грозни идоли които стърчат и не ги махат. Рано или късно ще бъдат унищожени. Нямат място в музеите. Всички на бунището!

ами сега

Дрипавите пижами на комунистите се оказаха погребалните им одежди.

Родолюбец

И тримата са лекета. Методи Андреев има ясно изразени психически отклонения, Славов е пале което дори не съзнава какво говори, за Димитров няма какво да се коментира. Той няма мнение, Костов каквото му каже, той това прави. Но щом са започнали нека карат до краят ако имат гащи! В България има хиляди символи на исляма от времена когато на турчин е можело да се търси отговорност че е заколил пиле, но не и ако е заклал гяур. По-престъпна власт по отношение на българите от тази на османлиите в нашата история няма. Дали тия тримата смешници ще съберат смелост да се обявят против символите на исляма потопил в кърви Отечеството ни и отделил ни от Европа за почти 500 години? Или БОСТАН за тях е светиня?

Само това за табелите не ми харесва, защо трябва да има такива изключения ?

Едно адекватно изпълнено указание пред паметника или върху него може да преобърне предназначението му на 180 градуса! С 4-5 изречения, с измислено осветление паметникът на съветската армия може да изпълнява точно противоположната роля на това, за което е построен. За мен това е паметник на чужда инвазия, на предателство, на една лицемерна и престъпна власт. Именно за това трябва да остане там, където е!

дебелян пеевский

Много си прав, че една табела пред МОЧА, на която да пише "Ето какво се случва, когато управляват чужденци като кобурготските, заобиколени от безродници - участваме в чужди войни и ни онождат за чужди печалби". За да стоим по-далече следващият път, когато некой запее сладко за "коалиции на желаещите".

стига

Разбира се,че трябва да сме в коалицията на знаещите и можещите,това е избрал народа и опитите на закоравелите и ретроградни мозъци няма да успеят.

'това е избрал народа' - 'народа' избра коалицията на некадърните и крадливите, както винаги. щото мнозинството избиратели сте притежатели на закоравели и ретроградни мозъци.

анонимен

Никога повече руски ботуш на родна земя.

Баба

Комунизмът ще го дъвчем още дълго. Най-голямата му вина според мен е съсипването на ценностната ни система. Свобода, Чест, Достойнство, Родолюбие, Трудолюбие - верността към Партията смаза всичко. От деца се "кълнехме" в нея и сега си сърбаме този фалш - депутатите се заклеват "В името на народа" и сами не си вярват, докторите полагат "Хипократова клетва" и гледат предимно джоба ни, в съда клетвата нищо не значи, а израза "Честна дума" не съм чула от мнооого години. И трябва да търпя ботушите на Альоша, като символ на Пловдив, който освен другото е и град на Съединението. Символите възпитават и вдъхновяват, ама кой ли помни тия думи...

Demokrat

Ами всички паметници на соцА ИЛИ НА КЛАДАТА ИЛИ В МУЗЕЯ СТИГА С ТАЯ НОСТАЛГИЯ

п. христов

12 художници - антикомунисти от град Варна нарисувахме с думи Русия ... (изпрати на приятел) *** РУСИЯ – ОСВИЕНЦИМ НА ЧОВЕЧНОСТТА ------------------------------------------------------------------------------------------- А Н А Т Е М А, РУСИЙО ! РУСИЙО, ТИ "ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО", РУСИЙО, ТИ ВРЪХ ЕВЕРЕСТ НА ТИРАНИЯТА, РУСИЙО, ТИ "ГУЛАГ" НА СВОБОДАТА, РУСИЙО, ТИ КРЕМЪЛ НА ПАЛАЧИТЕ, РУСИЙО, ТИ АЛЧНА МАСТИЙО, РУСИЙО, СРУТИ СЕ ЗАВИНАГИ УТРЕ В РАННИ ЗОРИ ! РУСИЙО, ЗЕМЬО БАНДИТСКА ! РУСИЙО, ЗЕМЬО ОБСЕБВАНА И УБИВАНА ОТ СВОИТЕ ЦАРЕ И БОЛШЕВИШКИТЕ БАНДИ… РУСИЙО, ТИ РОДЕН ДОМ НА КРАДЦИТЕ, ТИ САТАНИНСКАТА, ТИ ПОДЛАТА, ТИ ЛУКАВАТА, ТИ ПРЕСТЪПНАТА И КОВАРНАТА, ТИ, РУСИЙО, ВРАГ НА ЧОВЕЦИТЕ ! А Н А Т Е М А, РУСИЙО ! ТРИЖДИ ДА СИ ПРОКЪЛНАТА ОТ БОГА, ТИ, РУСИЙО – САТАНИНСКО ИЗЧАДИЕ … А Н А Т Е М А, РУСИЙО ! ОСТАВИ НИ НА МИРА, РУСИЙО – МАЙКА НА ВСИЧКИ ЗЛИНИ ПО СВЕТА … А Н А Т Е М А, РУСИЙО ! ТИ РУСИЙО, ЛЕНИН НА ЗЛОТО, ТИ РУСИЙО, СССР НА НАСИЛИЕТО, ТИ РУСИЙО, ЧЕ ГЕВАРА НА ГЛАВОРЕЗИТЕ. ТИ РУСИЙО, КРЕПОСТ НА ТЕРОРИЗМА ! ТИ РУСИЙО. ИЗВЕРГ ОТ ВЕКОВЕ... А Н А Т Е М А, РУСИЙО ! УДАВИ СЕ ВЪВ ВОДКА, РУСИЙО АЛКОХОЛИЗИРАНА ! ДОИЗПИЙТЕ СИ ВОДКАТА, РУСКИ СВИНИ И СЕ ИЗМИТАЙТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ! КЪШ, КРАДЛИВА ПАПЛАЧ ! СИКТИР ОТ ЖИВОТА НИ, РУСКИ БАНДИТИ ! ВЪН ОТ ДЪРЖАВАТА НИ КРЕМЪЛСКИ МАФИОТИ, ВЪН ! РАЗКАРАЙТЕ СЕ, ИЗРОДИ, И НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ ! НИЕ, СВОБОДНИТЕ ОТ ТЕБ БЪЛГАРИ, ТЕ ПРЕЗИРАМЕ, ЗАЩОТО СИ УБИЙЦА, РУСИЙО ! ГОСПОД ДА ТЕ ЗАТРИЕ, ИЗВРАТЕНА РУСИЙО – ПОБЕСНЯЛА КУЧКО КРАСНАЯ… А Н А Т Е М А, РУСИЙО ! РУСИЙО, ТИ МУТРО ДЕГРАДИРАЛА, СРУТИ СЕ УТРЕ ДО ОСНОВИ, ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ ! АМИН ! ----------------- пп БОГ ДА ЗАСИТИ С КАМЪНИ ЛАКОМИЯТА И АЛЧНОСТТА на крадците, простаците, тъпаците, гащниците, селяндурите - РУБЛОФИЛИ, членове на партиите : БСП, ДПС, АБВ, АТАКА – ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ… ! ---------------------------------------------------------------------------------- Речник: – сиктир – марш от тука, пръждосай се от тука… – " ГУЛАГ " – Главно Управление на ЛАГерите – Затвори за политически репресии в Съветския съюз. ( Политическите репресии в СССР - РУСИЯ се практикуват чрез дискриминираща политика, нарушаване на човешките права, злоупотреба с наблюдението, полицейско насилие, затвор, насилствено преселване, лишаване от граждански права, лустрация или насилствени действия като убийство, безцеремонни екзекуции, измъчване, насилствено изчезване и други незаконни наказания за политически активисти, дисиденти и цялото население ) ----------------------------------------------------------------------------------

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.